«Церква - це сопричастя любові усіх охрещених», – владика Діонісій в день празника свв. апостолів Петра і Павла
  • Птн, 13/07/2018 - 15:46

У четвер, 12 липня 2018 року, в день пам’яті свв. славних і всехвальних, і первоверховних апостолів Петра і Павла преосвященний владика Діонісій, апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, молився разом із українською громадою Рима в храмі свв. Сергія і Вакха.

Богослужіння з нагоди празника апостолів Петра і Павла розпочалися напередодні ввечері, 11 липня, Великою Вечірнею з Литією, а в сам день празника, 12 липня, була звершена святкова Утреня та Божественна Літургія, яку очолив преосвященний владика Діонісій. Співслужив архиєрею ієрей Тарас Остафіїв, віце-парох української парафії свв. Сергія і Вакха в Римі.

Під час проповіді архиєрей коротко пригадав історію покликання до апостольства свв. Петра і Павла, їхню діяльність у проповіді Євангелія та їхню мученицьку кончину.

Також проповідник наголосив, що Церква Христова, за обіцянкою самого Спасителя, є збудована на Петрі, на скелі віри цього апостола, а «ми є членами цієї Церкви, збудованої на основі Петра – скелі. (…) І ми будуємо на цій скелі, і нам даються ключі до Царства Небесного, і ми також можемо "в’язати і розв’язувати". Ми в'яжемо і розв'язуємо тут на землі, коли ми прощаємо або не прощаємо нашим братам. Якщо прощаємо – розв'язуємо наші провини, і Бог нам прощає на небі, якщо не прощаємо – не розв’язуємо, і Бог нам не простить на небесах».

Особливо владика Діонісій наголосив на правильному розумінні Церкви, адже вона, за словами єпископа, є «не тільки вертикаль: Папа, єпископи, священики, диякони, вірні. Церква, перш за все, це коло любові. Всі охрещені в ім'я Пресвятої Тройці становлять одну, святу, соборну і апостольську Церкву. Між усіма, що охрестилися в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, діє одна любов і одне добро, одна істина і одне світло, однин Бог; з одного столу усі споживають один Хліб і одну Чашу. А для того, щоб усе це здійснювалося, потрібні папа, єпископи, священики, диякони. Потрібна влада служіння. Церква – це сопричастя любові усіх охрещених».

Після завершення Богослужіння владика Діонісій привітав усіх іменинників, виголосивши їм слова привітань та многоліття. 

Наприкінці ієрей Тарас Остафіїв подякував преосвященному владиці Діонісію за молитву і пастирське слово та побажав архиєрею щедрої Божої благодаті в його служінні.

Проповідь владики Діонісія