Церква Чехії запевняє, що не хоче замінювати віру та істину матеріальними благами
  • Нед, 06/07/2014 - 12:29

Не хочемо замінити віру та істину грішми і майном – з такою заявою звернулися до своїх співвітчизників чеські єпископи, що зібралися 3 і 4 липня на своєму 98-му пленарному засіданні у Велеграді. Зустріч стосувалася нинішньої ситуації в країні у зв'язку з частковим розрахунком між державою і Церквою шкоди, заподіяної націоналізацією ХХ століття церковному майну.

Чеський єпископат наголошує, що є глибоко зворушеним посланням Папи Франциска, що показує своїми жестами і конкретними діями відкритість та простоту щодо людей, яким Церква хоче голосити послання і надію Євангелія. Тому настійно рекомендує всім уповноваженим особам Церкви, щоб у ситуації, коли щодо формулювання закону про частковий розрахунок нерухомості не була чітко заблокована можливість відновити церковне майно в 1991–2014 роках, діяли з доброзичливістю і відкритістю до людей, яким дотримання цих прав власності створює проблеми.

З цієї причини 3 липня єпископат затвердив правила, згідно з якими вони будуть діяти в таких випадках, і настійно рекомендують усім членам чоловічих і жіночих монастирів діяти так само. Вони знову нагадали, що майно і гроші не є центром життя Церкви, але тільки засобом для досягнення спільної мети – проповідувати Євангеліє і допомогти тим, хто потребує.

У той же час, однак, чеські єрархи наголосили, що не можна толерувати порушень блокуючого закону, що призводить до спекуляції та незаконного збагачення окремих осіб або груп. Церква хоче в цих випадках відстоювати свої права як внесок у боротьбу з корупцією в чеському суспільстві, – йдеться в заяві єпископату Чехії.