“Церква і школа не можуть замінити батьків у християнському вихованні”, — с. Луїза Цюпа, СНДМ, членкиня робочої групи стратегії “Жива парафія”
  • Птн, 07/12/2018 - 13:46

Боже Слово і катехизація — саме ця тема стала основною для обговорення серед учасників цьогорічної Всецерковної зустрічі координаторів програми “Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом” у середу, 5 грудня 2018 року.

“Кожного року головною темою Синоду Єпископів УГКЦ є одна із складових стратегії “Живої парафії”. Цього року чимало часу на Синоді було присвячено темі щодо Божого Слова та катехизації. Тому багато заходів було зроблено, щоб вивчити стан, тобто ситуацію проповідування, проголошення Божого Cлова, як донесено Боже Слово до людей, як відбувається процес навчання і виховання у вірі дітей різного віку”, — розповідає сестра Луїза Цюпа, СНДМ, членкиня робочої групи стратегії “Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом”, про основні акценти третього дня зустрічі єпархіальних координаторів, які відповідальні за втілення Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року.

“Є певне рішення Синоду, яке має допомогти нам підсилити те, що є добрим, і звернути увагу на слабші сторони”, — додає сестра Луїза. За її словами, зустріч координаторів допомагає краще пізнати нашу Церкву. Адже потрібно думати, як служити людям, а також дати їм інформацію про те, де є наша Церква там, де вони є присутні.

Сестра Луїза Цюпа зазначила, що було проведено кілька великих катехитичних конференцій у різних країнах світу для того, щоб зустрітися особисто з відповідальними за катехизацію, щоб питання катехизації справді було вирішене не тільки на словах, а й на ділі. “Ці зустрічі нам показали, на що варто звернути більше уваги, наприклад, на родину, адже родина — це домашня Церква. УГКЦ наголошує, що першими катехитами для дітей є передусім їхні батьки. Церква і школа не можуть замінити батьків у християнському вихованні”, — вважає членкиня робочої групи.

Вона запевняє: оскільки кожна людина хоче знайти шлях до Бога, то в цьому їй повинна допомогти церковна (парафіяльна) спільнота та священики. Потрібно, щоб миряни передусім жили Богом і свідчили про Нього. На її погляд, існує стереотип, що катехизація стосується лише дітей, однак наша Церква потребує катехитів для людей різних вікових категорій.