Церква і Життя. Полудневий біс
  • Птн, 29/09/2017 - 09:58

У випадку, якщо ви почуваєтеся неспокійними, збудженими і не можете бути уважними в обідню пору, у мене є пояснення для вас, – пише Владика Петро Стасюк у своїй статті для газети Церква і Життя.

Це “полудневий біс”. Ви, напевно, не чули про цього конкретного демона, але він існує. Праотці нашої церкви, які були ранньо християнськими лідерами приблизно 1700 років тому, часто називають це духовним розладом . Вони описали смуток, який може вразити людину без видимих ​​причин. Католицька енциклопедія описує це як “нездатність працювати чи молитися”.

Протягом століть багато хто досліджував це і писав про це. У наші часи все ще пишуться книги про це. Важливим прикладом є відомий католицький письменник Томас Мертон. Сьогодні дехто каже, що це лише форма депресії, яка вражає у певний час дня. Але я тут не кажу про психологічні умови, а духовні. Однак обидві, на жаль, пов’язані.

Кожен може переживати це, але духовні письменники вважають, що старші дорослі люди є найбільш схильними до цього.Св. Іоанн Хреститель, стверджує, що цей біс пов’язаний з нудьгою. Іншими словами, “відсутність фокусу”. Немає сумніву, що справжній демон, а не той, який з’являється під час обіду, абсолютно прагне знищити нашу віру і наше спілкування з Богом. Причиною того, що більшість людей перестають молитися чи займатися Божими ділами, полягає в тому, що вони втомилися від нього і просто втратили інтерес. Демон хоче, щоб ми повільно, але повсякчасно “позбувалися любові ” до тих, кого ми повинні любити, а серед них і Бога.

Ми знаємо, як ми перестаємо ходити до церкви, перестаємо молитися, не допомагаємо нужденним, як ми звертаємо увагу на себе, а не на Бога, який є справжнім автором нашого життя.

Наш катехизм “Христос – наш Паска” навчає нас, що з моменту нашого хрещення кожен християнин вступає в духовний бій. Святий Павло нам каже (Еф 6:12), що наша боротьба не тільки проти тіла і крові, а проти “духовних сил зла”. Це серйозно!

Наш катехизм далі говорить нам, що шлях боротьби з цими спокусами,  це бажання робити що-небудь корисне, – це молитися, постити і дати милостиню (пожертву). Це ключі для зосередження уваги на нашому особистому баченні в нашому пошуку Бога.

Ми всі знаємо, що це правда. Ми знаємо, як ми перестаємо ходити до церкви, перестаємо молитися, не допомагаємо нужденним, як ми звертаємо увагу на себе, а не на Бога, який є справжнім автором нашого життя.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії

***

Ця стаття опублікована у №7 газети Церква і Життя, серпень 2017 рік