Церква Канади проти легалізації евтаназії
  • Втр, 10/02/2015 - 01:19

Верховний Суд Канади одноголосним рішенням відмінив усілякі законодавчі приписи, які забороняли надавати допомогу хворим у виконанні самогубства. До цього часу за співучасть у самогубстві була передбачена кара до 14 років позбавлення волі. Рішення Суду ввійде в дію через рік, і до цього часу парламент має приготувати відповідні приписи, які регулюватимуть спосіб проведення евтаназії осіб, які переживають – як написано – «тривале і неможливе до знесення страждання».

«Верховний Суд вчинив важливу  помилку, позбавляючи канадійців підтримки, яку давало право не брати допоміжну участь у самогубстві», – написав ординарій Ванкуверу. Архиєпископ Майкл Міллер у своєму листі закликав католиків, а також тих, хто не погоджується з рішенням Суду, розпочати рішучу діяльність проти легалізації евтаназії.

Глава єпископату Канади, Архиєпископ Пол-Андре Дьюроше, опублікував заяву, в якій стверджує, що «допомога у самогубстві не є ні актом справедливості чи милосердя, ні елементом паліативної опіки. Рішення Верховного Суду не змінює навчання Церкви в цьому питанні». Архиєпископ Дьюроше наголошує, що усі католики покликані допомагати хворим і страждаючим, оберігаючи їх в такий спосіб від думки про самогубство, а завданням влади і різних інституцій охорони здоровʼя є організація відповідної паліативної опіки. Він також закликав владу забезпечити право на відмову від участі в евтаназії для тих працівників служби здоровʼя, які не погоджуються з поглядом, що самогубство є допустимим вирішенням проблеми болю і терпіння пацієнтів.