Церква не впливає на ситуацію у Святій Землі
  • Суб, 19/07/2014 - 12:55

«Меншість, якою є Церква у тому регіоні, не має жодного впливу на ситуацію у Святій Землі», - зазначив о. Давид Яегер (David Jaeger) з францисканської кустоді Святої Землі.

Коментуючи Радіо Ватикану нинішню хвилю насильства, яка поширюється на Близькому Сході, францисканець підкреслив, що не можна було очікувати, що паломництво Святішого Отця до Святої Землі відіграє політичну роль у цьому сенсі, що призведе до миру у цілому регіоні. «Святіший Отець показав приклад Князя Миру, нашого Господа Ісуса Христа – це все, що Церква могла зробити!» - сказав він.

Нова хвиля насильства в Святій Землі вибухнула через кілька тижнів після папського візиту, який викликав так багато надії на мир і порозуміння у цьому регіоні. Францисканця о Давида Яегера з францисканської кустоді Святої Землі, який є громадянином Ізраїля і католиком, що є надзвичайною рідкістю, Радіо Ватикан запитало, чому папський візит, молитви про мир у Ватикані майже на що не вплинули: «Не можна було очікувати, що паломництво Святішого Отця відіграє політичну роль у такому сенсі, що приведе до миру у цілому регіоні. Святіший Отець показав приклад Князя Миру, нашого Господа Ісуса Христа – це все, що Церква могла зробити! Але, без сумніву, його присутність і його слова, насіння миру запали у серця багатьох. Не знаємо, коли ті зерна принесуть плід. Сподіваємося, що колись, в якийсь спосіб, це здійсниться».

За словами о. Яегера, незначна меншість, якою є Церква у цьому регіоні, не має жодного впливу на ситуацію в Святій Землі. «Замість цього католики і християни в Європі й інших історично християнських країнах можуть і повинні робити чіткий натиск на власні уряди, щоби ті використали усі можливості, які приведуть до миру в Святій Землі і цілому регіоні. У цьому сенсі свідчення Святішого Отця, у короткостроковий термін, може чітко і ефективно вплинути», - сказав францисканець.

На запитання якою є ситуація християн стосовно нової хвилі насильства і чи вони задіяні у конфлікті, або можуть сприяти його вирішенню, о. Яегер підкреслив, що, безумовно, християни не заангажовані у конфлікт  і не є частиною «близькосхідної проблеми».

«Християни є лише незначною меншістю на Близькому Сході і стоять далеко від центру влади. Вони можуть і свідчать про Христа, віру в Його перемогу над гріхом і злом. Вони свідчать також про Христа, як долати локальні поділи», - сказав о. Яегер.

Францисканець нагадав, що у Святій Землі живуть палестинські християни, які розмовляють арабською мовою, і єврейськомовні послідовники Христа. «…Усі вони знають, що їх як християн об’єднують братерські зв’язки… Можуть спільно доводити, що мир, справжній мир зрештою походить з прийняття Євангелії, з того, що є частиною Тіла Христа. Проголошення Доброї Новини усім народам, навчати і хрестити – це особлива дорога, якою йде Церква, щоби нести людству мир», - сказав монах.

«Ізраїльська армія закликала мешканців північної частини сектора Гази до покинути свої домівки. У вівторок, після відмови єгипетської ініціативи з приводу перемир’я, Ізраїль оголосив про наступ. Ізраїльське бомбардування сектора Газа, ракети Хамасу, направлені у бік Ізраїля є повторення того, що й завжди, тільки з тою відмінністю, що ескалація ізраїльсько-палестинського конфлікту приносить щодня все більше жертв. Вперше з початком бойових дій з вибухом гранати, кинутої членом Хамасу, внаслідок чого загинув ізраїльтянин. Поблизу переходу Ерез був смертельно поранений цивільний, який хотів передати їжу ізраїльському солдату.

За останніми даними, кількість загиблих з 8 липня з початком операції ізраїльського війська зросла до 204.

Під час наступу ізраїльських повітряних сил здійснено близько 1500 нападів на сектор Гази. Водночас, палестинські бойовики випустили близько тисячі ракет у сторону Ізраїля.