Церква покликана проповідувати Боже слово, аж до мучеництва
  • Втр, 25/06/2013 - 10:19

 Церква покликана проповідувати Боже слово, аж до мучеництва, вважає Папа Франциск.

24 червня, у свято Різдва св. Івана Хрестителя, Папа очолив ранкову Євхаристію. У своїй проповіді Франиск зазначив, що св. Іван - це "особа, яку нелегко зрозуміти": він сам називав себе "голосом в пустелі", але був "голосом без слова, тому що словом не був він", але Ісус. У цьому таємниця св.Івана: "Він ніколи не привласнював Слово", - сказав Папа. Франциск звернув увагу на те, що Церква вибрала дату святкування урочистості народження св. Івана в період, коли дні є найдовшими в році, коли "мають більше світла". І дійсно, "св. Іван був людиною світла, ніс світло - але не власне, а те, яке зображав ", - сказав Папа, маючи на увазі Христа. "Іван був як місяць, і коли Ісус почав проповідувати, світло Івана почало зменшуватися і заходити. (...) Здається, Іван ставав нічим. У цьому було його покликання: стати нічим ", - сказав Папа і додав, що нам майже нічого невідомо про його смерть, тільки те, що голова святого стала даром танцівниці для перелюбниці. "Думаю, що не можна було бути більше приниженим", - зазначив Папа.

На думку Святішого Отця, св. Іван Хреститель є образом Церкви. "Церква існує, щоб розповідати, щоб бути голосом Слова, свого нареченого. (...) Церква існує, щоб проповідувати це слово аж до мучеництва. Якщо точніше, то мучеництво від рук гордих, найбільш гордих на землі ", - сказав Папа і додав, що св. Іван міг стати важливою людиною, розповісти щось про себе, але не зробив цього, вказуючи виключно на Слово.

На думку Франциска, св. Іван "ніколи не сприймав правди, як чогось власного. Не хотів бути ідеологом. Він був людиною, яка відмовилася від себе, коли проявилося Слово ". Це приклад для всієї Церкви, яка повинна постійно просити про поблажливість не бути ідеологом, переконаний Папа Франциск.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va