Церква Польщі вирішила дослідити чи стають католики жертвою дискримінації
  • Втр, 21/10/2014 - 15:45

Католицька Церква Польщі вирішила провести дослідження серед своїх вірних, запитуючи їх чи зустрічаються вони з випадками дискримінації з огляду на їх віру. Таке запитання було поставлено з нагоди щорічного дослідження недільних практик поляків у всіх парафіях країни.

Дослідження недільних релігійних практик, тобто участь в Св. Літургії і прийняття Св. Причастя (dominicantes i communicantes) проводиться з 1980 року щороку у всіх католицьких і греко-католицьких парафіях Польщі. Таких парафій є понад 10 тисяч. Цьогорічне опитування проводилось 19 жовтня, і результати мають бути надіслані до Інституту статистики Католицької Церкви до кінця року.

До участі в опитуванні задіяні близько 10 тисяч священиків і кілька десятків тисяч волонтерів. Вони опитують велику кількість певної парафії, не враховуючи дітей віком до 7 років, хворих, і старших людей з обмеженими можливостями руху. Метою отримання інформації є порахувати усіх вірних, присутніх на Літургії, а також тих, хто приймає Св. Причастя.

Цього року в рамках дослідження недільних практик до парохів було скеровано запитання щодо нерівного трактування католиків. Це вперше було поставлено запитання такого типу. Раніше Інститут статистики Католицької Церкви не займався питанням нетолерантності щодо католиків у Польщі.

За словами працівників Інституту, до Церкви поступає інформація про те, що певного священика невідповідно потрактували чи знищили якусь капличку, і тепер вони хочуть запитати парохів чи якогось роду випадки дискримінації траплялись на їх парафіях.

Відповідно до слів польського омбудсмена, в Польщі немає такої групи, яка б не скаржилась до нього на порушення своїх прав. Католики переважно скаржаться на образливі коментарі в інтернеті (таких скарг надходить до 20 щотижня). Водночас він не пригадує скарг стосовно осквернення католицьких храмів чи каплиць, а також випадків побиття католиків за їх віру.