«Церква постійно молиться за вас», — сестра Севастіяна Карвацька, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я, привітала медиків
  • Нед, 21/06/2020 - 16:48

Вельмишановні і дорогі медики: лікарі, викладачі та науковці медичних навчальних закладів, медсестри та медичні брати, фармацевти та санітари усі медичні працівники та інші працівники сфери охорони здоров’я.

Вельмишановні колеги.

21 червня в Україні відзначається день медичного працівника. З цієї нагоди проводиться багато різноманітних урочистих заходів, під час яких лунає безліч чудових побажань та многоліть. Протягом останніх місяців наше суспільство стало свідком безстрашної та виснажливої боротьби лікарського співтовариства на правдивому фронті проти новітньої коронавірусної пандемії, жертвами якого стали десятки тисяч людей, з-поміж яких багато наших співгромадян. Теж численні лікарі постраждали внаслідок цієї боротьби, а деякі склали свої життя в жертві за здобуття здоров’я українців. Українське суспільство відкрило надзвичайну і вагому роль медиків та медичної галузі в цілому в житті нашої держави. І за ці місяці суспільство, попри різноманітні страхи і претензії, переповнилося розумінням і вдячністю для медичних працівників, які здійснюють своє покликання – дарувати здоров’я людям і таким чином повноцінне життя на землі.

День медичного працівника для нас – це також нагода для того, щоб зрозуміти недоліки і браки в медичній сфері нашої держави, а теж щоб збагнути і накреслювати шляхи подальшого розвитку. Комісія душпастирства охорони здоров’я в імені святої Української Греко-Католицької Церкви сердечно вітає працівників медичної галузі та висловлює щиросердечну подяку за Вашу життєву жертву, працю і постійну турботу у світлі святописемної головної заповіді «Люби ближнього свого, як самого себе».

Мусимо визнати, що розвиток медичної галузі в нашій державі до сьогодні був часто опертий на неймовірний ентузіазм багатьох лікарів. Давно назріла потреба медичної реформи, яка надала б можливість доступу всім громадянам України доступ до достатньої та якісної медицини, в осерді зацікавлення якої буде передовсім людська особа та оптимальний стан її здоров’я. З іншого боку, реформа медицини повинна не стільки повернути, а швидше наново вибудувати правдиву повагу до праці медичного працівника, яка буде відповідно захищена та оцінена. У спільному діалозі варто всім зацікавленим сторонам щиро та відкрито виявити свої думки, узгодити позиції, що випрацювати спільний напрямок розвитку, найкращий ля України та суспільства у цій царині. У цій співпраці державні органи повинні стати тим арбітром, який, слугуючи суспільству у справі охорони здоров’я, керуватиметься спільним добром народу, враховуючи об’єктивне добро та приймаючи рішення для осягнення цієї натхненної мети.

Хоча вже багато сказано вдячних слів на адресу медичних працівників, у це професійне свято Церква знову і знову з усього серця дякує всім медичним працівникам – науковцям, лікарям, медичним сестрам та молодшому медичному персоналу, фармацевтам, організаторам медичної діяльності, волонтерам, медичним капеланам та всім, які працюють у цій сфері – за Вашу працю і життєву жертву для турботи про здоров’я людей. Церква постійно молиться за Вас і бажає, щоб Господь Христос огорнув вас своєю Божественною благодаттю для сповнення всіх добрих намірів і прохань за молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих.

с. Севастіяна Карвацька, ЧСВВ
голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров‘я