"Церква - преображена частина спільноти людства, котра має освічувати світ промінням святості свого життя",- владика Тарас Сеньків
  • Втр, 20/08/2013 - 18:35

19 серпня 2013 року, в день Преображення ГНІХ, Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ, очолив в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий святкову Божественну Літургію та звершив поставлення у пресвітери двох дияконів Чину Найменших братів Святого Франциска, Кирила Геннадія Кузнєцова і Тараса Єгера, і рукоположив у диякони Василя Лужецького.

Божественну Літургію, яку молитовно провадив Вокальний ансамбль «Орфей» зі Львова, співслужили о. Франческо Марінеллі, Генеральний настоятель Чину Найменших братів Святого Франциска з Паоли, о. Франко Ленті, ректор семінарії даного Чину в Римі, та духовенство м. Стрия.

В своїй проповіді Архиєрей застановився над значенням Преображення Христа для учнів, які стали свідками цього таїнства: Петро, Яків та Іван і розкрив, через призму молитви, преображення людини в особистому, родинному, суспільному та Церковному житті.

На завершення проповіді владика Тарас, у контексті Преображення УГКЦ, підкреслив і важливість освячення Патріаршого Собору Воскресіння Христового в Києві, що відбулось напередодні свята Преображення, зазначаючи: «Сьогодні всі ми є учасниками відродження нашої Церкви. Відродження, котре починається з кожного з нас, бо Церква не є абстрактна величина. А є спільнота тих, які йдуть з довірою до Христа дорогою, котра прямує у вічність. Церква - це є Христове містичне тіло. Це є та преображена частина спільноти людства, котра має освічувати світ промінням святості свого життя. Тому нинішнє свято – це особливе свято для всіх нас, це є Божий виклик, аби ми вийшли з Христом на високу гору і просвітилися світлом Преображення, аби самими стати носіями того преображення людства, через своє святе Богу посвячене життя кожного у своєму стані. Але з чого починати, - починати з молитви».

Далі єпископ уділив Таїнство Священства двом дияконам Чину Найменших братів Святого Франциска, які були його вихованцями і є першими священиками цього чину в України. До слова, Преосвященний владика Тарас, будучи священиком, 15 лютого 2002 року вступив до Чину Найменших братів Святого Франциска з Паоли («Мінімі»). До 2004 року він перебував в управі Чину в Італії.

По завершенні Літургії владика висловив сподівання плідної праці нововисвячених священиків на теренах Стрийської єпархії для добра вірних і прослави Бога: «Очікую вас тут, щоби своїм приходом, своїм служінням і своєю молитвою несли дух правдивого навернення людського серця до Бога».

Потім єпископ склав слова вдячності батькам і присутнім отцям Чину за їхню працю у формації та плеканні священичого покликання о. Тараса, ОМ, і о. Кирила Геннадія, ОМ.

Після святкової Літургії владика Тарас благословив і окропив свяченою водою первоплоди, які згідно традиції вірні приносять цього дня на освячення.

Прес-служба Стрийської єпархії