Церква у Франції виступає проти антисемітизму
  • Втр, 19/02/2019 - 19:04

Католицька Церква у Франції рішуче виступає проти хвилі антисемітизму, що постійно наростає у цій країні. «Це ганьба, недопустима рана. Ми цілком засуджуємо антисемітизм, без жодної двозначності», - написав речник французького єпископату. О. Олів’є Рібадо Дума нагадав також, що Церква вважає юдеїв своїми старшими братами у вірі, а рани, які їм завдають, торкаються також і християн.

Як інформує VaticanNews, у Франції з великою силою повертається антисемітизм, при чому у своїй найбрутальнішій формі. За даними міністерства внутрішніх справ, минулого року кількість актів антисемітизму зросла на 74%. Вони є різного роду: побиття, напади, руйнування місць пам’яті чи маркування крамниць, що належать юдеям.

Однак керівник Представницької ради юдейських інституцій у Франції стверджує, що дані міністерства не відображають реальну ситуацію з антисемітизмом в країні, оскільки вони включають лише ті випадки, про які було поінформовано поліцію.

«На французьких юдеїв нападають на вулиці, в їхніх домах, було два випадки вбивств. До юдейських дітей чіпляються, коли вони виходять зі школи… Потрібно виробити ефективні методи боротьби з цією тенденцією. Велика відповідальність за це лежить на уряді. І бачимо, що публічна влада мобілізується для боротьби з антисемітизмом, мобілізуються окремі партії, суди. Однак проблема полягає в тому, що не мобілізується французьке суспільство. Таке враження, що французам байдуже і вони мовчать, що ще більше обтяжує їх співвідповідальність за те, що відбувається. Для боротьби з антисемітизмом потрібне народне повстання, бо це не тільки загроза для юдеїв, але й свідчення того, що ослаблюється демократія у нашій країні», - говорив він в коментарі для Радіо Ватикану.

Франсіс Каліфат наголосив, що впродовж останніх років французька держава прийняла помилкову стратегію боротьби з антисемітизмом. Його поставили на рівні з виявами ненависті з расових поглядів чи сексуальної орієнтації. Однак антисемітизм вимагає специфічного підходу. Про це говорять історичні погляди, а також множинний генезис цього ставлення. За його словами, сьогодні антисемітизм зустрічається як в крайньо правих середовищах, так і в лівих, а перш за все – серед молодих мусульман.