Церква в Австралії дає відповідь на урядові рекомендації щодо зловживань
  • Нед, 02/09/2018 - 15:11

У четвер, 30 серпня 2018 р., австралійські єпископи й представники чернечих інститутів дали відповідь на Рекомендації Королівської комісії щодо запобігання сексуальним зловживанням серед неповнолітніх. На думку католицької спільноти, уряду і громадськості, йдеться про «важливий крок».

Єпископська Конференція Австралії спільно із Спілкою католицьких богопосвячених осіб країни оприлюднила відповідь Королівській комісії з питань інституційної відповіді на сексуальні зловживання. На 57 сторінках документу, який підписали єпископ Марк Колерідж, Голова Австралійського єпископату, та сестра Моніка Каванаґ, Голова Спілки католицьких богопосвячених осіб Австралії, представники Церкви пункт за пунктом відповідають на рекомендації комісії.

Церква просить вибачення

Відповідь розпочинається подякою як Королівській Комісії за її служіння, так і постраждалим від зловживань, які відважно виступили із заявами. «У них та в їхніх сімей ми щиро і відверто просимо прощення і знову зобов’язуємося робити все можливе для того, аби загоїти рани зловживань і вчинити Церкву безпечним місцем для всіх», – читаємо у заяві.

В документі також виразно зазначається, що Єпископська Конференція Австралії та Спілка католицьких богопосвячених осіб країни не виступають від імені всієї Католицької Церкви.

Рекомендації Королівської Комісії

З 80 рекомендацій Королівської Комісії, 47 були прийняті, 1 не була прийнята, 13 – передано на розгляд Апостольської Столиці, 1 взято до уваги для подальшого розгляду, 5 – прийняті як принцип, 12 – підтримані, і ще одна – підтримана як принцип. У відповідь на всі прийняті і підтримані рекомендації, в документі вказується також на те, яким чином вони вже здійснюються в місцевій Церкві, на те, що церковні інституції дотримуватимуться будь-якого майбутнього законодавства, або що вже впроваджують відповідні стандарти, рекомендовані комісією.

Рекомендації, що стосуються Святого Престолу

Деякі з рекомендацій Королівської Комісії були адресовані і передані австралійськими єпископами Святому Престолові. Вони стосувалися наступних тем: процедура призначення єпископів; можливість добровільного целібату для дієцезальних священиків; внесення до Канонічного Права канонів щодо сексуального зловживання; зміна застосування так званого «папського секрету», коли йдеться про випадки сексуального зловживання; реформа канонічного процесу щодо випадків сексуального зловживання в тому що стосується методу та давності; створення канонічного трибуналу в Австралії, який би розглядав справи, які стосуються духовенства; оприлюднення рішень, прийнятих Ватиканом та канонічними трибуналами; зміна канонів щодо знищення документів, пов’язаних із карними справами, які стосуються зловживань.

Рекомендація, яка не була прийнята

Єдина рекомендація, яка не була прийнята, – це рекомендація під номером 7.4, що радила звільняти сповідників від обов’язку дотримуватися таємниці сповіді у випадках, коли йдеться про сексуальне зловживання, оскільки, як зазначило австралійське духовенство, ця рекомендація «суперечить нашій вірі і є шкідливою релігійній свободі».

Нічого не надолужить завданої шкоди

На завершення, від імені Австралійської Єпископської Конференції та Спілки католицьких богопосвячених осіб Австралії, єпископ Марк Колерідж та сестра Моніка Каванаґ зазначили: «Сподіваємося і молимося за те, щоб все, що ми зробили, робимо і робитимемо, принесло зцілення тим, які зазнав такої тяжкої кривди». Одночасно, вони погоджуються зі словами Папи Франциска про те, що «ніколи не буде достатньо ніяких зусиль, спрямованих на те, щоб просити прощення і намагатися відшкодувати завдану шкоду».

Автори документу висловлюють зобов’язання докладати всіх зусиль для того, аби «творити культуру, здатну запобігати тому, щоб такі ситуації мали місце, як також запобігати їхньому покриванню та повторенню».