Церква Великобританії проти закону про гідну смерть
  • Чтв, 17/07/2014 - 14:38

«Значний шкідливий вплив на добро окремої особистості, а також на характер і суть нашого суспільства» може мати закон про т.зв. «допоміжну смерть», що готується у британському парламенті. Такої думки дотримуються 23 різних спільнот віруючих у Великобританії, які напередодні дебатів на цю тему, запланованих на 18 липня в Палаті Лордів, підписали спільне свідчення.

Серед підписантів фігурують імена Архиєпископа Вестмінстера кардинала Вінсента Нікольса, примаса англіканської спільноти Джастіна Уелбі, головного рабина Великобританії та Співдружності націй Ефраїма Мірвіса та генерального секретаря мусульманської ради у Великобританії Шуя Шафі.

На думку представників релігійного світу, запропоновані зміни не матимуть впливу на т.зв. комфорт вмирання, а швидше стануть джерелом додаткового неспокою і тиску на людину в особливо делікатному моменті її життя. Вони можуть також стати причиною для змови третіх осіб, які зможуть стверджувати, що дане життя не має вартості і вже є даремним. Для слабких і вразливих осіб такі вчинки можуть мати катастрофічні наслідки.

«Кожне людське життя є великою цінністю, і її потрібно підтримувати та любити. Це основа наших прав і наших суспільних стосунків; підривання цієї основи в будь-який спосіб було б важливою помилкою. Закон про допоміжну смерть має дозволити людям активно брати участь у закінченні життя інших, що насправді означає брати участь у змові та виголошенні вироку, що вони не мають жодної цінності. Ця дорога не є відповідною ні для співчуття, ані для подальшого розвитку суспільства»,– написали представники британських релігійних спільнот.