Церква В’єтнаму зростає попри утиски
  • Чтв, 08/12/2016 - 08:12

Церква у В’єтнамі продовжує зростати, незважаючи на різноманітні утиски. Тільки цього року католицького священика побили 20 нападників, в іншому випадку відбувся напад на монахів в монастирі. В червні поліція напала на католиків, зібраних на зустрічі в домашній церкві. Водночас католики В’єтнаму спостерігають збільшення кількості католицьких шкіл, а народ поважає і цінує благодійну роботу, яку Церква проводить у В’єтнамі. Відзначається також збільшення кількості покликань до священства, повідомляє persecution.org.

В’єтнам – одна з небагатьох країн світу, де ще досі панує комунізм, і має довгу історію релігійних утисків. Нещодавно в країні був прийнятий перший закон стосовно релігії, однак він викликав хвилю критики від усіх релігій через те, що становить загрозу релігійній свободі в країні.

В листопаді президент В’єтнаму зустрічався з Папою Франциском на приватній аудієнції у Ватикані. І хоча цю зустріч описали як «сердечну», відносини між обома державами залишаються напруженими впродовж останніх десятиліть. В’єтнам входить у список з 20 країн, де найбільше утискають християн, сформований організацією «Open Doors USA». Та попри це, кількість католиків – яка зараз оцінюється близько 7 мільйонів – продовжує зростати.

Першими католицькими місіонерами, які прибули у В’єтнам на початку 1500-их, були португальці, однак першою успішною місією була місія французьких єзуїтів, котрим вдалось навернути людей і встановити присутність Церкви.

Коли В’єтнам розділився в 1954 році, багато тисяч католиків переїхали з комуністичного Північного В’єтнаму в Південний. Після закінчення В’єтнамської війни у 1975 р. обидві частини країни були об’єднані під комуністичним урядом.

Церкві вдалось пережити ці часи, і зараз вона налічує 26 дієцезій, 3 архидієцезії, а також 2600 священиків та 2200 парафій.