Церква взяла на себе відповідальність підтримувати волевиявлення народу
  • Чтв, 26/12/2013 - 10:50

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з о. Луїсом Окуліком, секретарем Комісії «Caritas in Veritate», яка створена у зв'язку із складною (з точки зору соціальної доктрини Церкви) соціальною ситуацією, що склалася в Європі. Ця Комісія діє при Раді Єпископських Конференцій Європи. У ньому священик коментує нинішню суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Отче Луїсе, відомо, що ви вже не вперше відвідуєте Україну. Гадаю, ви можете побачити зміни, які сталися в нашій державі за кілька років.

Я вже одного разу відвідував Україну. А цього разу мені пощастило бути тут протягом тижня. Варто зауважити, що країна змінилася в соціальному вимірі. І це добре видно. Мене приємно вразило, що трохи більше ніж за 20 років УГКЦ настільки структурно розвинулася. Це було важко уявити 50 років тому. Зокрема, Церква входить у різні сфери: політичну, соціальну, культурну. Вона займає активну нішу в суспільному житті. І це важливо: така молода УГКЦ «стає на ноги», і це дає їй перспективи на майбутнє.

У нинішній ситуації в Україні УГКЦ (і не тільки) посідає чітку позицію. Попри те, що Церква відділена від держави, бачимо, що священики різних конфесій підтримують людей на Майдані: сповідають, служать Літургію, моляться вночі. Чи це правильна позиція Церкви? Яку участь вона повинна брати у складних суспільно-політичних ситуаціях?

Тут важливе завдання покладене на єпископів – вони мають дивитися на те, що відбувається довкола, розрізняти те, що добре і що зле, і відповідно до цього діяти. Коли мова йде про Католицьку Церкву, то її завданням, передусім, є пролити світло на речі, які відбуваються, щоб люди, приналежні до Церкви, побачили себе в цьому світлі і діяли згідно з вірою і навчанням Церкви. Підтримування людей з боку греко-католицького духовенства на Майдані є пророчим жестом. Бо таким чином Церква розділяє долю свого народу і відстоює християнські цінності. Ми бачимо, що майже всі конфесії стали в один ряд із громадянами. Церква взяла на себе відповідальність підтримувати волевиявлення народу, яке відповідає християнським поглядам. Учора (16 грудня) Папа Франциск під час Меси говорив цікаві слова. Він вважає, що пророцтво є частиною Церкви, а коли воно не здійснюється, то створюється пусте місце, люди забувають про пророчу місію Церкви і на перше місце виходить влада.

На Майдані діє капличка, яка прославилася як екуменічна. Проте є одна Церква, яка засудила волевиявлення українського народу – УПЦ (МП). Крім цього, логічно, якщо мирні зібрання зазнають поразки - в УГКЦ буде багато непорозумінь із владою. Як би ви прокоментували таку позицію Церкви, яка засуджує позицію українського народу?

Очевидно, що ті люди, які мітингують, належать до різних Церков. І ті Церкви їх і підтримують. Бачимо такий зв'язок між ними. Те, що хтось (тут одна Церква) бачить долю України по-іншому, слід сприймати як позицію, яка завжди була відома в історії. Подібні погляди УПЦ (МП) проявлялися у двох аспектах: коли йшлося про суто політичні процеси і про екуменічний діалог.

А як реагують на події в Україні італійці?

Чіткої реакції немає. Проте є два моменти, які приголомшують: світ побачив феномен чисельного виступу народу, а також насильницькі дії, які застосовувалися з боку чинної влади до мирних мітингувальників. На це чітко вказано в європейській пресі.

Чи обговорювалися події в Україні серед членів Ради Єпископських Конференцій Європи і які результати цього?

Деякі думки вже звучали. Блаженніший Святослав раніше нам говорив про ситуацію в Україні, зокрема про становище Церков. Кардинал Петер Ердо, Архиєпископ Будапешта, Президент Ради Єпископських Конференцій Європи, звернувся з цього приводу до інших президентів єпископських конференцій. Зокрема, ішлося про підтримку основоположних християнських цінностей.

Розмовляла Руслана Ткаченко

Джерело: http://news.ugcc.org.ua