Церква залишається інститутом найвищої довіри, – експерт Центру Разумкова
  • Чтв, 15/05/2014 - 12:59

Церква досі залишається єдиним інститутом для українців, який має не лише найвищий відсоток довіри серед населення, а й загалом має позитивний образ. Про це заявив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко в рамках Круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин», що відбувається 15 травня у Києві.

Знаковим наслідком подій, що минули, стало те, що за останній рік значно зросла кількість віруючих. У 2013 році кількість людей, які визначали себе віруючими, становила 67%, а вже в 2014 році їхній відсоток становить 76%.

«Причинами цього є те, що важкі часи примушують людей навертатись до Бога. Все більше людей не бачать іншого шляху, окрім як звернутись до Бога. Більшість очікують від Церкви співчуття, допомоги – це 78% громадян. Вони вважають, що релігійні діячі мають захищати найбідніші прошарки громадян у разі прийняття владою рішень, що будуть утискати їхні права», – зазначає А.Биченко.

Окрім того, люди покладають надії не лише на Бога, але й на Церкву. 39% респондентів вважають Церкву – Інститутом громадянського суспільства, кажучи, що вона має брати активну участь у суспільно-важливих процесах.

7% переконані, що Церква має захищати насамперед владу у політичних стосунках. Але більшість переконана, що Церква завжди має ставати на бік людей. 74% думають, що Церква має боронити населення від влади та її можливих злочинів.

За словами експерта, коли суспільство не може вирішити проблеми між собою, коли люди чубляться між собою – тоді Церква має вирішити це питання. Але при цьому відносна більшість громадян, 35%, вважають, що Церква має бути відокремлена від держави і не втручатись у державні справи.

«Найправильніше, щоб Церква зверталась до своїх вірних, пропонуючи мирні шляхи вирішення будь-яких конфліктів. Так, 61% громадян сприйняли позитивно звернення ВРЦ від 12 грудня. Тому Церква, як єдиний інститут з найвищим рівнем довіри, може значно сприяти становленню миру в Україні. Головне, щоб Церква поводилась гідно, тому що будь-яка довіра не є вічною і є лише відображенням того, що досі Церква поводила себе так, як їй і належить поводитися», – зазначив А.Биченко.

Джерело: РІСУ