Церква засуджує гріх, бо повинна казати правду
  • Суб, 21/07/2018 - 09:08

Церква «засуджує гріх, бо повинна казати правду, але, водночас, вона обіймає грішника, який визнає себе таким», пропонуючи йому «безмежне Боже милосердя». Про це читаємо в посланні, яке Папа Франциск надіслав через Державний Секретаріат Святого Престолу учасникам міжнародної зустрічі членів християнського руху подружньої духовності «Equipes Notre Dame», що від 16 до 21 липня відбувається в Марійському Санктуарії у Фатімі, Португалія.

«Групи Пресвятої Богородиці» – саме так з французької мови можна перекласти назву цього руху, який зродився 1939 року з ініціативи французького священика Енрі Каффарела. Ці «Equipes» складаються зі священика та кількох подружжів, які щомісяця зустрічаються з метою поглиблення духовного життя та обміну досвідом. Сьогодні рух діє в майже ста країнах світу, об’єднуючи 13,5 тисяч груп.

Хоч втікаємо від любові Бога, Він постійно на нас очікує

Послання, адресоване на ім’я міжнародних координаторів руху та прочитане Апостольським Нунцієм в Португалії, надихається темою зустрічі, що зосереджена навколо постаті блудного сина, який повертається до батька. Папа закликає розпізнати себе в цьому сині, «що повертається до Отця, Який не втомлюється обіймати його та повертає йому синівську велич».

«Діткнуті настільки великою доброзичливістю, – читаємо в посланні, – дозвольте своєму серцю сказати: це правда, Господи! Я є грішником, саме так почуваюся і таким є. Я загубився. Тисячами способів я втікав від Твоєї любові, але знову приходжу до Тебе, що відновити союз з Тобою. Я потребую Тебе. Відкупи мене знову, Господи! Огорни мене ще раз Своїми відкупительними обіймами».

Ніхто не виключений з Божого милосердя

Зрештою, як зазначається в посланні, розпростерті Христові обійми «на хресті показують, що ніхто не є виключеним з любові Отця, ні з Його милосердя». Він, у дійсності, «не мириться з втратою нікого: чоловік чи дружина, батьки чи діти… не є в очах Ісуса втраченими назавжди, але є людьми, яких слід розшукати, тож Ісус спонукає нас виходити, щоб їх шукати». Бо, як підсумовується у звернення, «якщо хочемо знайти Господа, ми повинні шукати Його там, де Він прагне нас зустріти, а не там, де нам хочеться його шукати».