«Церква завжди і всюди з тобою», — гасло VІІ сесії Патріаршого Собору
  • Срд, 11/09/2019 - 12:22

26-29 серпня 2020 року у Львові відбудеться VІІ сесія Патріаршого (Всецерковного) Собору УГКЦ на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ», який скликає Блаженніший Святослав. Тому під час цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ у Римі о. д-р Роман Шафран, секретар Собору, розповів владикам про процес підготовки до проведення цієї визначної події в житті УГКЦ.

«Було ухвалено персональний склад секретаріату і оргкомітету Собору, а також було затверджено статут, герб і девіз. Герб ми залишаємо такий, який мали попередні сесії, а девіз — “Церква завжди і всюди з тобою”», — сказав о. д-р Роман Шафран у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

Він також розповів про те, як саме відбуватиметься захід: «У перший день ми будемо слухати одне одного, на другий — осмислювати, на третій — будемо молитися, адже тоді святкуватимемо свято Успіння Пресвятої Богородиці. А на четвертий день — будемо діяти, тобто слухатимемо представлення напрацювань Собору, а також відбудеться остаточне обговорення і затвердження резолюцій».

«Згодом владики повернуться до своїх єпархій, і в кожній з них на цю тему проведуть Єпархіальні собори, отримавши перед тим певні напрямні. Ми як члени секретаріату будемо їхати до них і брати з ними участь у засіданнях, щоб бачити зсередини їхнє життя. Вони приймуть своє рішення щодо резолюцій і передадуть їх до секретаріату. А також на зборах обиратимуть делегатів на Патріарший Собор. Ця процедура прописана у статуті. Ба більше, на Собор будуть запрошені також делегати з тих країн, де поки немає офіційних структур УГКЦ», — поділився о. Роман Шафран.

Додамо, що ця сесія Патріаршого Собору, на думку Блаженнішого Святослава, буде інструментом, який допоможе сформулювати стратегію УГКЦ на наступне десятиріччя. До участі у Соборі, запрошуються єпископи Української Греко-Католицької Церкви, представники духовенства та інститутів богопосвяченого життя, ректори духовних семінарій, миряни єпархій і екзархатів з України та з-за кордону — усіх, хто, відповідно до церковного права, має невідкладний обов’язок брати в ньому участь.