Церкви Англії залишаться відкритими
  • Втр, 17/03/2020 - 15:17

У зв’язку з епідемією коронавірусу кардинал Вінсент Ніколс закликає віруючих «думати не тільки про себе, але й про інших, навіть у таких практичних справах, як закупи». Католицька Церква в Англії співпрацює із світськими установами, щоб обмежити поширення вірусу, продовжує служити вірним і виключає можливість закриття церков.

Конференція єпископату Англії та Уельсу зобов’язала священників забрати свячену воду з кропильниць, а вірних приймати Святе Причастя на руку і передавати знак миру киваючи. Водночас єпископат наголошує на закономірності можливого рішення про призупинення участі вірних у щоденних Літургіях. «Доступність Церкви та її простору буде дуже важливою найближчими місяцями. Церкви залишатимуться відкритими, оскільки це місця, куди люди можуть приходити, посидіти в тиші та помолитися. Вони просторі, перебування в них не становить небезпеки для здоров’я», – наголосив кардинал Вінсент Ніколс в інтерв'ю BBC. Він додав, що Літургії транслюють через Інтернет і люди можуть брати в них участь, не виходячи з дому, можуть молитися у спільноті віртуальної єдності зі священником.

«Я думаю, що ми маємо два принципи, глибоко вкорінені в нашій культурі, що походять з юдео-християнської традиції. Один – це «шануй батька і матір», а другий – «люби свого ближнього, як самого себе». Думаю, що люди в цій країні досить зрілі, щоб не втрачати з поля зору ці принципи, тому ми повинні протистояти страху та егоїзму, і жити за цими принципами, дбати про людей похилого віку і думати не тільки про себе, але й про інших, навіть у таких практичних справах, як закупи, – сказав кардинал Ніколс.

Єпископат Англії та Уельсу приділяє особливу увагу душпастирству хворих, рекомендуючи велику обережність у зв'язку з присутністю в людей похилого віку. Її треба так організувати, щоб забезпечити захист здоров'я як відвідуваних, так і відвідувачів, але, як зазначає кардинал Ніколс: лише в дуже екстремальних умовах фізична присутність може бути неможливою. «Я вірю, що переважній більшості людей зможемо послужити так, яку вони очікують, розрадою і обітницею життя після смерті, що стосується кожного з нас», – наголосив голова єпископату Англії та Уельсу кардинал Вінсент Ніколс.