«Церкви бажають долучитися до дискусії про Європейські цінності, яка відбувається в українському суспільстві», – Блаженніший Святослав
  • Птн, 08/11/2013 - 08:45

Церкви бажають долучитися до дискусії про європейські цінності, яка відбувається в українському суспільстві. Про це сьогодні заявив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на круглому столі «Євроінтеграційні перспективи України: сподівання та виклики».

За словами Блаженнішого, питання участі Церков у такій дискусії виникло перед перед поїздкою членів Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій в жовтні до Брюсселю, де вони відвідали європейські структури. «Напередодні цієї поїздки, ми разом приготували цікаве звернення до українського народу. Хочу вам сказати, що коли його приготували і текст менш-більш був погоджений, залишилось одне тяжке питання: як його назвати, звернення до кого про що. Тоді між нами почалася цікава дискусія, де ми побачили, що ми повинні долучитися до дискусії про європейські цінності в Україні, дискусії яка сьогодні триває, дискусії до якої сьогодні кожен громадянин України в той чи інший спосіб є причетний», – розповів Блаженніший.

За його словами, не йдеться ані про політичну ані про економічну дискусію. «Ми себе запитали де та дискусія відбувається і що це за дискусія? Якщо це є політична дискусія, ну то наше релігійне середовище, Глави Церков не хотіли б в ній брати участь. Якщо це дискусія суто економічного плану, тому ми тут є не компетентні. Але ми побачили, що дискусія ведеться у громадянському суспільстві України. І ми усі, релігійні діячі різних Церков і конфесій, зокрема віруючі християни, ми себе вважаємо важливою, дієвою силою громадянського суспільства і тому тут ми хочемо бути присутніми і брати в цій дискусії участь», – наголосив Глава УГКЦ.

Він висловив переконання у тому, що вимоги щодо демократичних перетворень, які ЄС поставив Україні для підписання угоди про Асціацію мають бути виконанні в будь якому випадку. «Найперше – це є верховенство права. Я думаю, що сьогодні сама ідея права є настільки дискредитована в Україні, що якась правова революція повинна наступити і чи ми вступимо до ЄС чи ні. Якщо ми в Україні не зможемо добитися правової держави і верховенства права, то про якесь справедливе суспільство годі говорити. Друга вартість про яку говорилося – це є реформа законодавства про прокуратуру. Я дуже погоджуюся з тим, що нам потрібна докорінна реформа цілої цієї системи, тому що наше законодавство не є судочинне, а каральне. Тому ця  реформа обов’язково повинна відбутися чи Україна буде підписувати цю асоціацію чи ні, це є вимога яку свого часу поставлять виборці перед своїми представниками у парламенті», – вважає Блаженніший Святослав.

Що ж стосується вибіркового правосуддя, то Предстоятель УГКЦ підкреслив, що не йдеться про одну чи декілька осіб, бо Церква є голосом тисяч людей, які потерпають в такий самий спосіб.

«Коли мова йде про третю вимогу, завжди мова йшла про вибіркове правосуддя в Україні, і чомусь завжди акцентується увага на одну, дві чи три особи, можливо за ними стоять великі політичні сили і це добре, бо ніхто не повинен страждати в такий спосіб в Україні. Але Церква завжди є голосом тисяч, які потерпають в такий самий спосіб в тій самій державі і про них не можна забувати. Ми повинні  будемо дати  собі з цим ради, як християни, і як віруючі люди, чи вступимо ми до ЄС чи ні, чи  асоціація буде підписана чи не буде», – розповів Блаженніший Святослав.

 

Тетяна Шпайхер,
для Департаменту інформації