Церкви на недільному віче рішуче закликали євромайданівців боротись за свої права
  • Пон, 20/01/2014 - 18:29

На вчорашньому віче на Майдані у Києві, 19 січня, на свято Богоявлення, представники духовенства вперше чітко закликали людей стояти до кінця у боротьбі за свої права, які зруйнували антиконституційні закони, підписані В. Януковичем.

Народне віче на Майдані традиційно розпочалось з виступу церковників від православних, греко-католиків та римо-католиків. Цього разу це вже не була молитва, аби об’єднати та благословити людей. Священики закликали майданівців боротись за права, без радикалізму, але до кінця, тому що влада просто не чує потреб українців.

«Люди, які зібрались на Майдані, очікують просвітлення наших сердець. Тільки з Богом ми перемагаємо, який дає нам на це сили, мир та любов. Звичайно, зміни не можуть статись в один момент і ми не можемо отримати те, що хочемо, тут і зараз. Приєднуємось до вас і переконані, що з Богом ми переможемо», – розпочав виступ представник УПЦ КП протоєрей та професор Віталій Клос.

Вперше від людей чітко лунали крики «вітаємо» та «дякуємо», чого раніше не було в настільки масовому характері. Вперше за весь час Євромайдану у помові священиків було чутно чітку революційну риторику, усі їхні промови  завершували  гаслами «Слава Україні».

«Тиждень був непростим для всього українського народу, особливо для УГКЦ, але ми дякуємо Богу за нього. Нагадую, що Церкви та релігійні організації згідно з Конституцією відокремлені від держави. Церкви не агітують за політичні партії та не утворюють їх, не фінансують. Але, згідно з  чинним законодавством, мають право у громадянському житті. І наше звернення до громади – це прояв тієї активності. І ніхто, ніколи цього заборонити нам не може, бо він забороняє самі природні права людини й міжнародне право. На жаль, не втручаючись в політику, ми мусимо констатувати, що демократія в країні вже три роки потерпає, особливо в останні дні. Порушення процедури вимагає, щоб народ сказав своє слово», – наголосив зі сцени майдану керівник департаменту зовнішніх зв’язків Патріаршої курії УГКЦ протоєрей Олекса Петрів.

До проповіді долучився і представник римо-католиків, отець Валерій Безшкурий, звернувшись до всіх християн. «З 18 січня ми розпочали тиждень екуменічної молитви за єдність всіх християн. Але варто нам замислитись про ту єдність в нас самих, між моїм серцем і моїм розумом. Бог нам дає мир і  ми на нього заслуговуємо. Ми, котрі зібралися тут, щоб просити у Бога те, що нам належить. І тому бажаю, щоб ви були міцні у вірі та своїх вимаганнях, боролись за свої права. Кожен має право на життя, на гідне життя», — підкреслив він.

По завершенню виступів представників духовенства, більшість людей на Майдані зачитали молитву «Отче наш» та проспівали духовний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни». Пізніше, вже після початку штурму на вулиці Грушевського біля стадіону Лобановського, серед протестувальників ходили не лише медики, а й священики. Вони підтримували людей, надавали першу медичну допомогу, були символом віри у дії. У натовпі, під вибухи шумових гранат та петард, у клубах диму від сльозоточивого газу, жінки голосно молились, підтримуючи тих, хто був попереду. Окрім того, священики у шоломах завжди супроводжували колони самооборони Майдану, коли ті рушали на захист чи на точки спротиву.

Тому Церква визначилась зі своєю позицією та лишилась там, де вона і мала бути – поруч з людьми, які стоять за свої права та гідне життя.

Тетяна МУХОМОРОВА

Джерело: РІСУ