«Церкві потрібно зрозуміти, як у новий спосіб здійснювати служіння», — Блаженніший Святослав до священників Київської архиєпархії
  • Суб, 28/09/2019 - 16:33

«Сьогодні у глобальному вимірі бачимо, як людство переходить із статичних суспільств до динамічних. Люди перебувають у частому русі туди, де є гроші, думки та ідеї. Тому нам, як Церкві, потрібно зрозуміти, відповідно до своєї душпастирської місії, як у новий спосіб здійснювати служіння Богові і людині», — про це говорив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму слові до духовенства Київської архиєпархії, які 23-26 вересня перебували на формаційних курсах у Зарічанах, що на Житомирщині.

Глава УГКЦ у своєму зверненні до священників зауважив, що сьогодні перед Церквою стоїть чимало викликів: «Особливо у час, коли українці роз’їжджаються по всьому світу, слід задуматися, як зберегти нашу єдність, щоб ми не зникли, не розпорошилися. Ми бачимо, що є різні види руху: еміграція, імміграція, є ще третій вид руху — внутрішня міграція. Тобто люди рухаються всередині своєї країни. І це дуже важливо для нашої архиєпархії».

Блаженніший Святослав зауважив, що багато людей рухається до центру, а зокрема до обласних центрів та столиці: «Ми відчуваємо, що той рух наших вірних не завжди збігається з присутністю структур нашої Церкви. Тому нам потрібно наново переосмислити, як реорганізуватися, як ті місця поселення греко-католиків сьогодні узгодити з місцями присутності нашої Церкви».

Відтак Предстоятель УГКЦ наголосив, що духовенству сьогодні важливо ставити запитання про те, який вигляд матиме географія присутності наших вірних на території Київської архиєпархії за п'ять років: «Це означає, що нам потрібно абсолютно переосмислити модель нашого душпастирства, спілкування з тими людьми, а відтак нам потрібно подумати, як Церкві далі розвиватися».

Під час зустрічі Блаженніший Святослав також розповів про важливі події з життя УГКЦ. Зокрема, Патріарх звернув увагу на Синод Єпископів, який цього року відбувся у Римі. «Останні події із життя УГКЦ задають тон діяльності нашої Церкви на наступний рік. Рим — це той простір, де відродився синодальний устрій нашої Церкви. Це відбулося завдяки старанням патріарха Йосифа Сліпого. Було вражаюче бачити, як під час Літургії половина всього простору собору Святої Софії була зайнята тільки єпископами. Цей Синод був також нагодою спілкування зі Святішим Отцем і Апостольською столицею. Це був особливий момент спілкування. Папа підійшов до кожного єпископа особисто і міг побачити обличчя нашої Церкви сьогодні», — наголосив Глава УГКЦ.

«Цікавим фінальним акордом цієї подорожі було наше паломництво до Флоренції. Для мене це був особливий момент з двох причин. Передусім, із часів Флорентійської унії Флоренція не бачила стількох східних єпископів. Якраз цього року минає 580 років із того визначного дня. З нагоди нашого приїзду нам показали оригінальні документи Флорентійського Собору, які зберігаються у Лаврентіанській бібліотеці. Зворушливий момент був, коли я побачив підпис митрополита Ісидора, який підписався: Митрополит Київський і всієї Русі. Не Росії, але Русі! Крім того, нам показали «Акт номер 4» Флорентійської унії, який крім грецької має старослов’янський текст. Копії цих двох документів отримав кожен наш єпископ. Ми маємо окремий екземпляр кожного документа для нашої Київської архиєпархії», — розповів Патріарх.

Також Блаженніший Святослав поділився новиною про передання нашій Церкві мощів святого Івана Золотоустого. Він зауважив, що у Флоренції зберігається велика частина мощів цього святого, тобто його голова. Очільник Церкви розповів, що єпископи УГКЦ мали нагоду звершувати Божественну Літургію у Флорентійському соборі Санта Марія де Фйорі на престолі, де була підписана Флорентійська унія.

«Яким було наше здивування, коли по завершенні Літургії кардинал Беторі передав нам часточку мощів Івана Золотоустого. Це дуже цікаві мощі, бо це частинка не кістки, а м’язів з обличчя. Ці мощі я привіз до Києва. Це важлива святиня для нашої архиєпархії. Іван Золотоустий відомий усім, адже на кожній Літургії православний і греко-католик чує його ім’я. Тому спільно ми мусимо їх гідно вшанувати», — наголосив Предстоятель Церкви.

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав поділився зі священниками стратегією та планами розвитку Церкви на майбутнє. Повідомив, зокрема, про скликання Єпархіального собору у Київській архиєпархії: «На Синоді було затверджено Статут чергової сесії Патріаршого Собору, який відбуватиметься наступного року у Львові з 26 по 29 серпня. Цей Собор матиме тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». У рамках проведення Патріаршого Собору у кожній єпархії має відбутися свій Єпархіальний собор. Тож і ми в Київській архиєпархії будемо скликати такий Єпархіальний собор», — анонсував Глава Церкви.

Під час зустрічі представники духовенства радо ділилися переживаннями та викликами свого душпастирського служіння, а також просили порад Глави Церкви.