Церкву Сальвадору змушують відкрити свої архіви
  • Срд, 30/10/2013 - 15:20

Маніпуляції інформаціями, що зберігається в секретних архівах Архиєпархії Сан-Сальвадору, побоюється місцева Церква. Конференція Єпископату цієї країни поінформувала, що церковні архіви закритого бюро прав людини у столиці Сальвадору не можна розкривати. Передбачається, що цей архів може містити інформацію про понад 50 000 випадків порушення прав людини, в основному скоєних під час громадянської війни в 1980–1992 рр.

Як повідомив єпископат, ці архіви належать Церкві, яка намагається зберегти їх і захистити від політичних та ідеологічних маніпуляцій. Архиєпископ Хосе Луїс Ескобар Алас розповів, що відкрити архіви попросила прокуратура. Він наголосив також, що не дозволить доступу до документів третім особам. Конфіденційність інформації зберігатиметься заради добра жертв. «Я готовий померти, якщо треба буде захищати їхнє благополуччя і конфіденційність інформації про них. Ми не видамо цих документів людям, які не діють задля добра жертв», – сказав ординарій Сан-Сальвадору.

Суперечка про архівні дані розпочалася 30 вересня, коли Церква Сальвадору закрила своє бюро з прав людини. Архиєпархія виявила в його роботі деякі адміністративні порушення, які можуть призвести до витоку інформації, особливо до кіл теперішньої влади.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va