Цей день в історії Католицької Церкви: декретом «In nomine Domini» унормовано обрання Пап
  • Срд, 13/04/2022 - 16:30

13 квітня 1059 року Папа Микола II (1059–1061) видав декрет «In nomine Domini», головною темою якого було встановлення чітких правил вибору Святішого Отця.

Миколу ІІ обрала Понтифіком у 1059 році група з п'яти кардиналів. Скликавши того самого року синод у Латерані, Папа проголосив перед 113 присутніми кардиналами декрет «In nomine Domini».

Цей документ радикально оновив систему вибору Папи Римського. Встановлені були виборчі правила, нормувався час вступу обраного кандидата на Престол святого Петра, а також визначалися функції та повноваження Колегії кардиналів на час sede vacante. Обирати Папу відтепер могли лише кардинали-єпископи. Крім того, вибори дозволялося проводити поза Римом, якщо існувала загроза тиску на виборців. Було зазначено, що на вибори не може впливати імператор Священної Римської імперії; усе, на що він міг розраховувати – це пошана до монаршої персони. Не впливали також кардинали без права голосу, священики й народ. Революційним як на той час було ще одне нововведення – віднині Понтифіком міг бути обраний не лише член Римської Церкви. Окрім виборів, декрет закликав священиків до целібату та скасовував симонію (купівлю і продаж церковних посад).

Павло Зінченко для Католицького Медіа-центру