Цей день в історії Католицької Церкви: підписано Болонський конкордат
  • Суб, 18/08/2018 - 11:08

18 серпня 1516 року король Франції Франциск І (1515-1547) і Папа Римський Лев Х (1513-1521) підписали Болонський конкордат, який встановлював нові форми взаємин короля Франції з Папським престолом. 7 липня 1438 року король Франції Карл VII підписав Прагматичну санкцію, яка нормувала діяльність Католицької Церкви на території країни. Утім, ця постанова не тільки не усувала протиріч у стосунках французької монархії зі Святим Престолом, а й іще більше роздмухувала конфлікт: Понтифіки, чий вплив на французьку Церкву обмежувала санкція, прагнули її скасування.

Зовнішня політика Святого Престолу змінилася після смерті войовничого Папи Юлія ІІ, затятого ворога Франції. Його наступник Лев Х свої міжнародні зусилля скерував на боротьбу проти посилення Іспанії. Король Франциск І тим часом прагнув встановити у Франції абсолютну монархію, а для цього потребував підтримки Папи Римського; крім того, його теж турбувало посилення Іспанії. Така ситуація благодатно вплинула на пошуки компромісу.

1516 року було підписано Болонський конкордат, який скасовував Прагматичну санкцію. Згідно з конкордатом, монарх призначав кандидатів на вакантні церковні посади, але затвердження відбувалось у Римі. Якщо Римська Курія відхиляла запропоновану кандидатуру, король мав протягом трьох місяців висунути іншу. Також за Папою було закріплене повноваження найвищої інстанції в судових суперечках між французьким духівництвом і Римом. До Понтифіка поверталося право на збір аннатів, раніше відібране Прагматичною санкцією. Прерогативою монарха залишалося роздання бенефіціїв.

Конкордат стосувався не всієї території Франції. Наприклад, його вплив не поширювався на Авіньйон, Ніццу і В’єнн, які належали герцогові Савойському. З різних юридичних причин конкордату також уникли Прованс, Бретань і три лотаринзькі герцогства. Щоб примусити Паризький парламент затвердити Болонський конкордат, королю Францискові І довелося вдатися до свого права «особистої присутності». У відповідь Папа Римський Лев Х спеціальною буллою проголосив короля покровителем і захисником конкордату.

Болонський конкордат діяв до 1790 року і втратив силу з початком Французької революції та поваленням монархії у Франції. 

Павло Зінченко, Католицький Медіа-Центр