Чарльз ІІІ підтримав традицію різдвяних привітань: Екуменічне побажання для тих, хто вірить «у вічне світло»
  • Пон, 26/12/2022 - 21:16

«Свято Різдва Господнього – це, звичайно, християнське свято, але віра в силу світла, яке перемагає темряву, виходить за межі віри і визнання; не важливо: віруєш ти чи ні, надію на краще майбутнє можемо знайти власне у тому вічному світлі, яке спричиняє те, що ми стаємо здатними посвятити себе для інших», - наголосив 74-річний монарх у своєму посланні з нагоди Різдва.

Король Чарльз ІІІ у своєму першому різдвяному зверненні згадав і про свою маму. «Свята – це також важкий час для тих, хто занурений в жалобу», - сказав він у зверненні, яке транслювали 25 грудня на британському телебаченні.

Король додав, що розділяє зі своєю покійною матір’ю «віру у незвичайну здатність кожної людської особи дотикатись життя інших із турботою та співчуттям». «Це – основа нашої спільноти та фундамент нашого суспільства», - додав він.

З цієї нагоди король подякував усім, хто залучений до харитативної допомоги, суспільного служіння та наголосив, що святкова участь «наших церков, мечетей, синагог і святинь» найкраще виражає біблійний характер заповіді любові до ближнього. Британський монарх також говорив про «неспокій» і «труднощі» в контексті війни в Україні та світової економічної кризи.

Королева Єлизавета ІІ щороку виголошувала звернення з нагоди Різдва. Перше відбулось в 1952 році, а перша трансляція різдвяного звернення на телебаченні відбулась в 1957 р.

Фото різдвяного звернення королеви Єлизавети в 2013 році