«Через богопосвячене життя Бог сам приходить і стає таким близьким, що його можна взяти за руку», - Блаженніший Святослав
  • Пон, 18/02/2019 - 14:54

Щорічна зустріч богопосвячених осіб Київської архиєпархії УГКЦ з нагоди свята Стрітення цього року відбулася в Обухові, в студійському монастирі святого Антонія Печерського. Святкування розпочалося Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

Під час проповіді Блаженніший розкрив зміст свята як дня богопосвяченого життя: «Це свято Богородиці, яка відкриває нам значення усякої посвяти, яку людина може зробити в ім’я Боже. Так само богопосвячена особа, монах чи монахиня, – це той, який покликаний зродити світло для світу, це той, через кого Господь Бог хоче показати, що надія Церкви, надія християн є певна. Через богопосвячене життя Господь Бог сам приходить і стає таким близьким, що його можна взяти за руку, потягнути за рясу, можна побачити, що це все, про що ми чуємо, читаємо – справжнє. Сьогодні ми дякуємо за кожного монаха і монахиню нашої Церкви, тому що ви, отці, брати і сестри, покликані стати світлом для світу. Через вас народ Божий хоче побачити, що спасіння існує, що Бог нас слухає, Бог відповідає, Бог приходить, Він є між нами». «Освячена свічка, – підкреслив Блаженніший, - якраз і є символом певності нашої віри та надії на спасіння».

Після Святої Літургії відбулася цікава подія – «стрітення» двох богородичних ікон. Ці ікони у 1914 році митрополит Андрей Шептицький, перебуваючи на засланні в Курську, подарував двом священикам на знак того, що він живий. Одна з цих ікон зберігалася у родині Горникевич, а інша – стала основою панагії Блаженнішого Святослава. Родина Горникевич з Австрії передала свою ікону студійському монастирю в Обухові.

Після святкового частування та освячення накупольних хрестів  новозбудованого храму Блаженніший Святослав (Шевчук) мав зустріч з монашеством Київської Архиєпархії. Під час зустрічі Блаженніший розповів про найважливіші події в минулому році, поділився своїми роздумами на майбутнє та заохотив богопосвячених осіб до ділення.

Не менш важливою частиною святкування стала доповідь отця диякона Даниїла Ґаладзи на тему «Пінію время, молитви час» - про церковний спів і східну літургійну традицію. На основі Декрету митрополита Андрея Шептицького про церковний спів, який був написаний 1941 року, отець диякон розповів про важливість краси церковного співу та потребу  активної участі у ньому. «Служіння, яке віддаємо Всевишньому, повинне обіймати все, що маємо від Бога. Люди повинні молитися не тільки духом, тобто умом і серцем, але й тілом і всім тим, що мають і в душі і в тілі і чим можуть хвалити Всевишнього. У співі віддає чоловік на службу Господеві свої легені, руки, коліна, ціле тіло, голос, язик, почуття краси, мелодії, ритму і гармонії, — словом цілого себе», - писав Митрополит.

Монашество Київської архиєпархії висловлює щиру подяку о. Олександру Приліпу, настоятелю обителі Святого Антонія Печерського, за гостинний прийом.

Прес-служба монашества Київської архиєпархії