Через рік після публікації dubia кардинал Берк досі має сумніви в правоті «Amoris laetitia»
  • Чтв, 16/11/2017 - 12:20

Можливість різноманітного тлумачення тверджень папського звернення «Amoris laetitia» викликає «наростаюче збентеження» серед католиків, - про це вкотре говорив кардинал Раймонд Лео Берк 14 листопада в інтерв'ю консервативному американському сайту «National Catholic Register».

Інтерв'ю вийшло рівно через рік після того, як Берк і ще три кардинали - Вальтер Брандмюллер, Йоахим Майснер і Карло Каффара - опублікували так звані «Dubia» («Сумніви»), в яких піддали критиці кілька пунктів апостольського звернення Папи Франциска «Amoris laetitia» , складеного за підсумками синоду єпископів з питань сім'ї.

Підтверджуючи своє бажання отримати від Франциска роз'яснення щодо того, «чого Папа хоче вчити», кардинал Берк наполягає, що «Amoris laetitia» відкриває двері «різним і несумісним між собою тлумаченням». Деякі з цих тлумачень, на думку кардинала, можуть привести до «релятивізму» в сприйнятті моральних норм Церкви, що, в свою чергу, призведе до зміни «самої природи» таїнств Церкви.

14 листопада 2016 р. четверо кардиналів (двоє з них померли впродовж цього року) опублікували список з п'яти питань до Папи, просячи його «роз'яснити» твердження послання «Amoris laetitia». Зокрема, кардинали були збентежені главою 8 папського документу, який стосується пастирської опіки католиків, які опинилися в складних, з точки зору канонів, ситуаціях. В першу чергу їх протест викликала занадто м'яко висловлена теза про можливість допускати до таїнств Церкви розлучених, що одружилися вдруге.