Чергова хвиля релігійної антиукраїнської та антикатолицької пропаганди захлиснула російські ЗМІ
  • Срд, 17/09/2014 - 20:46

Кілька останніх днів у російських ЗМІ триває чергова антиукраїнська та антикатолицька істерика. Вона розпочалася з публікації (за 11 вересня  2014 р.) статті про начебто сплеск релігійних протистоянь в Україні між православними різних юрисдикцій та між католиками різних обрядів. До слова, стаття з’явилася на російському пропагандистському сайті «Украина.ру», на який часто покликаються пропагандистські рупори Кремля, зокрема «Россия 24», «Россия сегодня», «РИА Новости».

Цей самий ресурс сьогодні, 17 вересня 2014 р., розмістив новину про людину в сірому підряснику і з московським православним хрестом на грудях, яку ресурс ідентифікує, як священика, який під Верховною Радою України закликає до проведення люстрації. Але не тільки за принципом усунення від влади тих, хто співпрацював з репресивним комуністичним режимом та терористичним режимом Януковича, але й приналежних до Московського патріархату, який цей невідомий священик вважає терористичною організацією. І хоча в УГКЦ ніхто цього священика не знає, а сам матеріал не дає підстав ідентифікувати його, як греко-католицького, однак ресурс його називає «униатским».

Кілька днів перед цим, 13 вересня 2014 року, на російському телеканалі «Россия 24» з’являється авторська програма митрополита Іларіона Алфєєва «Церковь и мир», у якій гостем є головний редактор порталу «Религия и СМИ» А. В. Щіпков. Автор і гість, за допомогою приписувань, перекручувань історичних фактів, вивертання реальності, вдаються до повторювань гасел сталінської антикатолицької пропаганди звинувачуючи УГКЦ в тому, що вона начебто, проект Ватикану націлений проти православних, що УГКЦ співпрацювала з фашистами, що Унія – це чисто політичний проект.

Окрім цього, у цій програмі Алфєєв та Щіпков докладають титанічних зусиль, щоб виставити Главу УГКЦ Блажeннішого Святослава таким собі політиканом-інтриганом і брехливим пропагандистом, який люто ненавидить усе російське і православне. З поміж усього учасників цієї програми найбільше дратує Звернення Глави УГКЦ  до світової громади з приводу ситуації в Україні, у якому Блажeнніший подає об’єктивний опис українських реалій. Вочевидь, програма спрямована не тільки на розпалювання міжрелігійної ворожнечі, але й на те, щоб хоч якось санувати провальні наслідки листів патріарха Кіріла до представників міжнародних організацій та світового православ’я. 

Митрополит Алфєєв пішов на стільки далеко, що фактично звинуватив Ватикан у розпалюванні ворожнечі в Україні. Прозвучали також і особисті нападки на Святішого Отця Франциска.

Не обділили своєю увагою учасники програми і УПЦ КП. Одним з головних звинувачень на адресу УГКЦ прозвучало звинувачення у співпраці з УПЦ КП. Начебто через таку співпрацю УГКЦ прагне замінити в Україні московське православ’я київським. На адресу УПЦ КП висунули низку вже традиційних звинувачень у не«канонічності», агресивності захоплені храмів, переслідуваннях московсько-православних.

Роздруківку цього діалогу двох католикофобів з українофобним акцентом опублікував офіційний сайт МП та офіційний сайт Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків МП.  Тому така українофобна та католикофобна позиція, ідентична з позицією сталінської пропаганди, може вважатися офіційною позицією не тільки РПЦ, але й усього Московського патріархату, а також й єпископату УПЦ МП, який є членами Священного синоду РПЦ.

Естафету українофобної істерії з антикатолицьким ухилом підхопило державне агентство «РИА Новости» низкою публікацій. З них варто окремо відзначити витяжку з галюцинацій відомого у Польщі фізіологічного українофоба Тадеуша Ісаковіча-Заллєского, якого видання представляє читачу як знаного католицького діяча, про начебто використання Правим Сектором дітей у війні на Донбасі.

До того ж, саме «РИА Новости» йде значно далі від інших кремлівських рупорів, звинувачуючи колишнього речника УПЦ МП Георгія Коваленка у політиканстві й… націоналістичній позиції.

Російський пропагандистський канал «Звезда» вчора, 16 вересня 2014 р., показав доволі дивне розуміння православ’я, про що свідчить інтерв’ю з священиком-терористом Владіміром Морєцкім УПЦ МП, який зараз опинився в РФ. У цьому інтерв’ю священик УПЦ МП звинувачує українських силовиків у небаченому садизмі та особливо гостро нападає на українську геройську льотчицю Надію Савченко, викрадену російськими спецслужбами з України, яка усе ще перебуває в руках репресивних органів РФ. Так, зокрема, московсько-православний священик-терорист звинувачує Надію Савченко в садизмі та прагненні продати його, Морєцкого, на органи.

Старий, як і сам російський більшовизм, орган антиукраїнства та антикатолицтва «Известия» також вчора, 16 вересня 2014 р., «просвітлив» своїх читачів, що заяви Папи Франциска про третю світову війну несерйозні та шкідливі. До того ж, газета «Известия» у «гарній» формі порівнює Папу з російським психічно хворим лицедієм Іваном Охлабистіним. І це ще не все. «Известия» йде ва-банк – звинувачуючи Папу Франциска у бажанні створити всесвітню надрелігію, що в контексті традиційної московсько-православної пропаганди фактично можна прирівняти до звинувачення у прагненні, якщо не стати самим Антихристом, то принаймні приготувати його прихід.

Російські ЗМІ, які діють під патронатом РПЦ, також вирішили не відставати в антиукраїнській істериці. Так, зокрема, інтернет-ресурс «Радонеж» витягнув з моря забуття відомого в Україні афериста та українофоба, який представляє себе речником УПЦ МП, хоча сама ця конфесія неодноразово відхрещувалась від свого, буцімто гласника, Васілія Анфісімова. Щоправда, Анісімов нічого нового не повідомив, а залишився на своїх старих звинуваченнях «униатов» і «раскольников», бандерівців та націоналістів. Звісно, що у війні в Україні Анісімов звинувачує США, ЄС і теперішню українську владу.

Не надто оригінальнішими є звинувачення  відомого українофоба, який проклинав Майдан, священика УПЦ МП Андрєя Ткачова. Виявляється, що у бідах України винна її не надто палка любов до російського поета А. Пушкіна. Абсурдність цих одкровень апостола «русскаго міра» є просто таки захмарна.

Ще один зі спікерів «Радонєжу», керівниця нікому не відомого Міжнародного клубу православних літераторів «Омилия», Свєтлана Коппєл-Ковтун вирішила пообзивати українську владу сатаністами, налякати усіх, хто не підтримує безумство «русскаго міра», всіма можливими карами і розповісти про нещасних, гнаних і переслідуваних «страждальців» «русскаго міра».

Не відставати вирішили й окремі священики РПЦ. Так на відомому своєю російською шовіністичною позицією сайті «Русская линия» (15 вересня 2014 р.) з’явилися заклики заштатного клірика Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ Романа Зєлєнского, гідні хіба що маніфестів хворого з психіатричної лікарні. «Пророчим» пафосом клірик РПЦ закликає Україну прийняти російське поневолення, бо це начебто воля, Божа, адже ось-ось має прийти законний російський цар, а Україна його законний спадок.

На цей момент інтернет-ресурс «Интерфакс-религия» став своєрідною клоакою, яка заливає у себе

майже усі згадані «новини» та подає їх як надважливі. Щоправда, подає і такі, які не з’являються на інших серйозніших сайтах. «Интерфакс-религия» повідомляє, що один з єпископів УПЦ МП відверто проповідує, що до влади в Україні прийшли сатаніти та погрожує страшними карами теперішній українській владі, як рівно ж і США та ЄС.

Здається неймовірним, але сайт «Интерфакс-религия» у своїй антиукраїнській істериці спускається до пропагування російських маргіналів. Раптом великими експертами виявились представники маргінального угруповання «Правозащитный центр Всемирногорусского народного собора». Російське видання подає заяви керівника цього угруповання Романа Сілантьєва, у яких цей персонаж вимагає визнати УПЦ КП екстремістською організацією. Окрім цього, Р. Сілантьєв намагається натравити російських терористів, які діють на території України, проти муфтія Духовного управління мусульман України «Умма» Саїда Ісмагілова, якого російський маргінал звинувачує у приналежності до терористичної організації «Брати мусульмани».

Така активізація антиукраїнської та антикатолицької пропаганди в російських ЗМІ є тривожним попередженням для українського суспільства. Адже після кожного такого нападу українофобної істерики з католикофобним ухилом відбувалася ескалація конфлікту на Донбасі. Тож будьмо пильними!

о.Орест-Дмитро Вільчинський