Чергова порція брехні від митрополита Іларіона Алфєєва
  • Чтв, 26/06/2014 - 12:56

Глава Синодального відділу зовнішніх зв’язків Московської патріархії митрополит Волокаламський Іларіон Алфєєв у сьогодні опублікованому інтерв’ю для інтернет ресурсу «Интерфакс-Религия» вдався до чергової порції брехні та очорнення на адресу УГКЦ.

Митрополит Алфєєв в чергове звинуватив УГКЦ в розпалюванні ворожнечі в Україні. Зокрема, вдаючись до відвертої брехні, видаючи промову о. Михайла Арсенича, священика Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ від 15.10.2010 року за промову з грудня 2013 року. Також митрополит жодним чином не згадав, що Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ не тільки вибачилась та відмежувалася від заяв о. Арсенича, але також і канонічно покарала цього священика.

Крім цього, митрополит Алфєєв збрехав про те, що начебто у 2002 році УГКЦ проголосила Патріархат, хоча, як відомо, ще в часі ІІ Ватиканського собору УГКЦ звернулася до Ватикану з проханням про надання Їй такого статусу і з цього моменту постійно називала своїх Глав Патріархами.

Митрополит Алфєє також вдався до відвертої брехні, окреслюючи УГКЦ як «изначально региональную», хоча властиво УГКЦ ще в ХІХ столітті охоплювала більшість українських етнічних територій. І тільки насильство московитської влади та РПЦ осягнуло звуження простору Її вільної діяльності. Окрім цього, більшість української діаспори належить саме до УГКЦ, яка фактично охоплює не тільки європейський континент, тому заява про «изначально региональну» УГКЦ є відвертою брехнею з уст високодостойника РПЦ.

Також митрополит Алфєєв в чергове повторив відверту брехню про те, що на початку 90-х греко-католики в Західній Україні захоплювали православні храми вдаючись до кровопролиття.