Чергова загроза свободі сумління в Іспанії?
  • Птн, 01/10/2021 - 13:14

Влада Іспанії хоче внести до реєстру всіх лікарів, які проти здійснення абортів. Діяльність супроти свободи сумління кожного медика – це ще один крок для виключення будь-яких “труднощів” у повному доступі до аборту на вимогу.

Діяльність та пропозиції урядового табору Іспанії можуть призвести до дуже негативних наслідків. Ліві політики надзвичайно зацікавлені в тому, щоб знати точні дані всіх лікарів країни, які не погоджуються робити аборт. Можна лише здогадуватися, що метою таких дій може бути виключення лікарів із медичної спільноти, публічний остракізм чи дискримінація в іншій формі.

Іспанські єпископи висловили протест проти дій уряду, посилаючись на приписи щодо спротиву сумління. Під час засідання Конференції єпископів Іспанії вони назвали пропозицію уряду "замахом на свободу людей".

“Свобода сумління – це те, що завжди потрібно поважати”, – прокоментував план зі створення реєстру лікарів - противників абортів архиєпископ Сантьяго-де-Компостела Джуліан Барріо.

Про можливість створення реєстру лікарів, які відмовляються проводити процедури переривання вагітності, у вересні оголосило Міністерство ґендерної рівності на чолі з Ірен Монтеро. Вона входить до складу керівництва крайньолівої партії "Подемос", яка закликає до подальшої лібералізації закону про аборти в Іспанії, у тому числі зниження віку абортів до 16 років. Відповідно до їхньої пропозиції підлітки віком до 18 років зможуть приймати рішення зробити аборт без згоди батьків.
В Іспанії з 2010 року діє закон, що дозволяє аборт на прохання жінки, який можна робити до 14-го тижня вагітності. Перша лібералізація іспанського закону про аборти відбулася у 1985 р. Тоді дозволили аборт у ситуаціях, коли вагітність стала наслідком зґвалтування чи загрожувала життю або здоров'ю матері, а також якщо плід мав серйозні ураження. У 2020 році в Іспанії було проведено понад 88 тис. абортів.