Чергова зустріч колишніх студентів Йозефа Ратцінґера
  • Суб, 02/09/2017 - 11:10

До Риму знову з’їхалися колишні студенти професора Йозефа Ратцінґера – Папи Венедикта XVI. Від 1 до 3 вересня 2017 р. відбувається чергова зустріч «Ratzinger Schülerkreis» (Студентського гуртка Ратцінґера). Мова йде про згуртування богословів, які писали свої докторські дисертації під проводом Йозефа Ратцінґера.

Темою цьогорічних роздумувань є «Переслідування християн і мучеництво». Про це в інтерв’ю для інформагентства «ACI Stampa» розповів о. Штефан Горн, який був асистентом професора Ратцінґера, а тепер є координатором гуртка колишніх його студентів. Цьогорічними доповідачами будуть монсеньйор Гельмут Молл, автор «Німецького Мартирологу» та єпископ Лінцу Манфред Шоєр, постулятор беатифікаційного процесу блаженного Франца Еґерштеттера.

«Німецький Мартиролог» був укладений з доручення Німецької Єпископської Конференції та присвячений пам’яті німецьких мучеників ХХ століття. Під проводом о. Гельмута Молла над ним трудилися 160 експертів, що зібрали 900 біографій. Сам о. Молл зібрав свідчення про 100 мучеників. Серед біографій – 60 німецьких місіонерів, що загинули в Папуа Новій Гвінеї, на Філіппінах та в Центральній Америці.

Єпископ Манфред Шоєр представить постать блаженного Франца Еґерштеттера, селянина й захристиянина, якого було страчено за відмову співпрацювати з нацистами та вступити до Вермахту з огляду на несумісність християнства й націонал-соціалізму, та героя ще одного беатифікаційного процесу своєї дієцезії – о. Йоганна Ґрубера, жертви нацистських концтаборів.

З ініціативи молодіжного крила гуртка, що об’єднує дослідників богословської спадщини Йозефа Ратцінґера, на зустріч також запрошено свідка. Ним став коптський єпископ Анба Кіріллос Самаан з єгипетського Асьюту.

Перша зустріч «Студентського гуртка Ратцінґера» відбулася у 1977 році, коли Йозефа Ратцінґера було призначено Архиєпископом Мюнхена та Фрайзінга. Зустрічі не перестали відбуватися й після того, як колишній викладач переїхав до Ватикану, де очолив Конгрегацію Віровчення.

Коли ж 2005 року кардинала Ратцінгера було обрано Наступником святого Петра, члени гуртка думали, що на цьому їхні зустрічі припиняться. Великою несподіванкою став для них лист-запрошення від Папи Венедикта XVI. Протягом всіх років його понтифікату вони зустрічалися наприкінці серпня у Кастель Ґандольфо поблизу Риму, де Венедикт XVI в той час перебував у літній резиденції Вселенських Архиєреїв.

Після свого зречення, вислужений Папа перестав брати участь в обговореннях, але ще два рази відслужив для їх учасників Святу Месу. Натомість, 2016 року він лише прийняв колишніх студентів у своїй теперішній резиденції – монастирі «Матері Церкви».

Від 2009 року до гуртка приєднуються молоді німецькомовні богослови, які досліджують спадщину Йозефа Ратцінґера.