Черговий постгаванський припадок антиуніатської істерики в РПЦ
  • Суб, 12/03/2016 - 03:49

70-а річниця Львівського псевдособору 1946р. стала причиною ще однієї, після підписання Гаванської декларації, антиуніатської істерики керівника Відділу зовнішніх зв’язків Московського патріархату митрополита Іларіона Алфєєва. 10 березня цього року на одному з флагманів кремлівської пропагандної машинерії сайті «Интерфакс-Религия» з’явилося антиуніатське інтерв’ю митрополита Алфєєва.

Окрім чергового повторення мантр про те, що УГКЦ – основна перепона до діалогу між Москвою і Ватиканом, про те що уніати розгромили три православні єпархії в Галичині, Алфєєв вдався до повторення брехливих штампів сталінської пропаганди про співпрацю УГКЦ з фашистами (хоча Галичина ніколи не була під фашистською окупацією. У ХХ ст. Галичина тричі була окупована тоталітарними режимами – сталінським комуністичним та гітлерівським нацистським, але ніколи не фашистським). Алфєєв також розразився нападками на св. Йосафата Кунцевича та Папу Урбана VIII.

Також Алфєєву привидівся масовий перехід греко-католиків після Львівського псевдособору в православ’я. Алфєєв також підтвердив, що УПЦ МП продовжує проклинати (анафемствувати) УГКЦ в Першу неділю Великого Посту.