«Черниці також дивляться порно» або що мав на увазі Папа?
  • Суб, 29/10/2022 - 17:58

У понеділок, 24 жовтня, всі семінаристи та священники які зараз навчаються в Римі мали зустріч із Папою Франциском. Зокрема і я, як студент Папського Університету Святого Хреста у Римі також був присутній на цій зустрічі. Довго думав про те чи якимось чином згадувати про це у соц. мережах, зважаючи на те якої критики піддаєтсья зараз Папа у нас в Україні (інколи заслужено, інколи не дуже), але натрапивши сьогодні на ряд “сенсаційних” заголовків серед наших шанованих ЗМІ вирішив, що варто таки поділитись.

Про це написав у Фейсбуці Roma Paliukh

Про що йдеться?

У понеділок, 24 жовтня, відбулась зустріч семінаристів та священників які зараз навчаються в Римі із Папою Франциском. Впродовж майже двогодинного спілкування представники різних колегій мали нагоду поставити Папі 10 запитань. Говорили багато і про різне: що означає бути добрим священником, про небезпеку кар’єризму та комфорту в житті священника, про важливість духовного зросту, про Церкву і війну в Україні, про те яким має бути духовний провід вірних, про те чи можливий діалог між наукою і вірою - і інші не менш важливі, цікаві та актуальні речі про які можна написати не одну статтю.

Один із присутніх запитав Папу: чи важливо сьогодні духовним особам використовувати сучасні технічні засоби (гаджети, Інтернет, соц. мережі) для пасторальної праці?

Папа, у відповідь, поділився своїм досвідом зустрічі із сучасними технологіями і про те як він, ще будучи у Аргентині, не зміг подзвонити із подарованого йому телефону сестрі. Після цього він повернув телефон назад. Коментуючи цей випадок понтифік зуавжив: «Це не мій світ, але ви повинні ним користуватися». Опісля Франциск застеріг, що окрім переваг Інтернету є також небезпеки на які потрібно зважати. Однією з них є велика небезпека цифрової порнографії яка є спокусую для багатьох, в тому числі і для духовних осіб: «Те, що послаблює душу. Це ослаблює душу. Звідти входить диявол: він ослаблює серце священника». Тому Папа закликав бути з цим обережним і не піддаватись подібним спокусам.

А що, власне, не так?

А тепер, проаналізувавши контекст зустрічі, з ким вона була, скільки часу тривала, що на ній обговорювалось, у контексті чого Папа говорив про духовенство і цифрову порнографію - порівняйте це все із заголовками які так активно зараз публікує наш український медіа-простір. Думаю, що окрім слів “священники та черниці також дивляться порно” ви, здебільшого, там нічого не знайдете. Це все, що можна було написати про цю подію?

Цікаво, що саме сьогодні на одному із предметів в університеті ми аналізували історію Claas Relotius, колишнього журналіста німецького видання «Der Spiegel» яка трапилась 4 роки тому. У її контексті ми особливо говорили про важливість дотримання серед журналістів та ЗМІ вцілому принципу об’єктивної журналістики.

Особливим чином тоді звучало одне питання: “Як далеко готові зайти ЗМІ, щоб переманити читачів на свій сайт чи видання і якою ціною для правди?”

Дивлячись сьогодні на ряд наших українських ЗМІ задаюсь питанням: “А й справді, як далеко?”

Більше про зустріч Папи із священниками та семінаристами можна прочитати тут: https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2022-10/papa-sacerdoti-arrampica...