Чернівцями пройшла загальноміська Хресна дорога
  • Пон, 04/04/2016 - 19:33

У третю хрестопоклінну неділю Великого посту до м. Чернівці з пастирським візитом завітав правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Кир Василій (Івасюк). Відвідини єпископ здійснив на запрошення синкела Буковинського, настоятеля прокатедрального собору Успення Пресвятої Богородиці. 

Розпочався цикл богослужінь утренею, далі владика очолив святкову Літургію у співслужінні з о. Валерієм. 

Після Євангелія владика виголосив проповідь у якій акцентував увагу на значенні хреста в нашому житті та важливості молитви за ближнього. 

“Насправді, саме молитва стає джерелом нової сили і натхнення у подружньому житті. Господь тоді через Хрест відкриває подругам справжню любов. У кінці кожного вінчання священик накладає на голови молодих вінці як символ мученицького подвигу на землі, який закінчується царською славою і нагородою у небі. Такої нагороди бажаємо кожному християнському Подружжю в нашій Єпархії, щоби обидва подруги не боялися дороги спільного хреста, жертви і відповідальності одне за одного, згадуючи слова присяги: “Так мені, Боже, допоможи, в Тройці святій Єдиний, і всі святі”.”,- сказав архієрей. 

По завершенні Літургії архієрей висловив всім щиру подяку за спільну молитву, а також закликав присутніх пройтися Хресною дорогою вулицями міста. 

Розпочався тернистий шлях Спасителя Чернівцями від Римо-католицької базиліки Воздвиження Всечесного Хреста. Священики Римо-католицького обряду радо приймали своїх співбратів у Христі - греко-католиків і разом з вірними обох конфесій вирушили Хресною дорогою.

Хода проходила повз визначні історичні пам’ятки цього міста. Під час Хресної дороги присутні розважали над Страстями Христовими в спільній молитві, вислухавши науки отців обох обрядів. Нести хрест Господній запрошувались священики, вчителі, лікарі, громадські діячі, репресовані, воїни, молодь та діти. 

Завершилось моління в прокатедральному соборі УГКЦ, де владика звернувся до присутніх такими словами: “Хресний хід - це благословенний день для жителів міста Чернівці і всіх присутніх учасників. Люди йшли з молитвою на устах, з надією у серці на припинення війни і співчуттями до Матері Божої, бо смерть забрала Її Сина. Роздумуючи про страсті Ісуса Христа, ми бачимо своїх дітей на війні, долю заробітчан у світі. І це є наша Хресна Дорога, на якій розставлено чимало диявольських пасток, щоб тільки зловити нашу душу і віддати її на вічне осудження. Месія йде цією дорогою і виявляє всім людям капкани розставлені ангелом темряви. Господь виявив і показав нам всі підступи Хресній Дорозі, а на хрест зібрав гріхи всіх людей землі, ліг на них і, придавивши їх своїм тілом на хресті, дозволив Себе прибити до хреста. Ось такою є ціна свободи християнської. Тому Церква проголошує охрещених вільними людьми, синами й дочками Бога й учасниками вічного щастя у небі.”

На останок о. Валерій висловив щиру вдячність архієрею, організаторам події та всім присутнім.