«Червоний Колізей». Акція солідарності з переслідуваними християнами
  • Нед, 25/02/2018 - 17:15

Ввечері, 24 лютого 2018 р., в Римі відбулася акція на підтримку переслідуваних християн, організована італійським відділенням Папської Фундації «Допомога Церкві в потребі». Щоб «перемогти байдужість», організатори обрали найвідоміший символ Риму – Колізей, який цього вечора був підствітлений червоним кольором – кольором крові мучеників. Одночасно, червоним світлом були залиті храм святого Павла в Моссулі, нещодавно звільненому від бойовиків так званої ісламської держави, й храм святого Іллі в Алеппо у Сирії.

«Вітання і близькість Папи» всім, хто цього вечора єднався у згадці про переслідуваних християн, переказав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Його Святості, що взяв участь у події біля Колізею. У своєму слові він згадав про «мовчання» й «інертність» світу перед обличчям фізичних і моральних страждань, яких зазнають переслідувані за віру, і не лише християни. Сьогодні, як і в перших століттях, «Церква є Церквою мучеників, й амфітеатр Флавія нам про це нагадує», – сказав кардинал Паролін, посилаючись на слова Папи.

«Цього вечора згадуємо всіх жертв ненависті», всіх тих, «кого позбавлено релігійної свободи», викриваючи поширення «ментальності, яка не залишає місця для іншого», – сказав Державний Секретар Святого Престолу, що засвідчив піст і молитву Папи Франциска, яких він дотримувався 23 лютого в наміренні всіх країн, де триває війна, й підтвердив заанґажування Святого Престолу на користь миру на Близькому Сході. Не може існувати «Близький Схід без християн, без їхнього внеску», – наголосив кардинал.

Виступаючи під час заходу, Генеральний Секретар Італійської Єпископської Конференції єпископ Нунціо Ґалантіно вказав на те, як забарвлений червоним Колізей відразу пригадує про «кров і жертву з любові». «У світі, який робить все для того, щоб применшити революційний вплив Євангелія, ми зібралися тут, щоб подякувати численним свідкам. Їхнє мучеництво говорить нам, що має сенс залишатися вірними Ісусові», – сказав він.

Перед ввімкненням ілюмінації виступив також президент Європейського Парламенту Антоніо Таяні. Було спроектовано картини знищеної війною Сирії. А далі сотні людей, які зібралися біля Колізею, незважаючи на холод і дощ, почули зворушливі свідчення чоловіка й молодшої доньки Асії Бібі, пакистанської жінки, ув’язненої 2009 року за звинуваченням у богохульстві, та Ребеки Біртрус, колишньої полонянки екстремістів «Boko Haram» в Нігерії. Вранці їх на приватній аудієнції приймав Папа Франциск. Захід біля Колізею завершився молитвою Папи Пія ХІІ «За мовчазну Церкву», яку проказав кардинал Мауро П’яченца.