"Четвертої Фатімської таємниці" не існує - кардинал Амато
  • Втр, 12/05/2015 - 15:54

«Четвертої Фатімської таємниці» не існує - заявив 8 травня кардинал Анджело Амато. В інтерв'ю ватиканській газеті «Оссерваторе романо» префект конгрегації канонізації святих прокоментував чутки про те, що Ватикан нібито «приховує» частину слів Діви Марії, почутих трьома португальськими дітьми у Фатімі в 1917 році.

За словами італійського кардинала, «ніяка таємниця не була прихована», проте фатімське послання Богородиці залишається сьогодні актуальним. «Послання складається з трьох частин, - нагадав кардинал, який служив у 2002-2008 рр. секретарем конгрегації віровчення. - Ні так званої «четвертої таємниці», ні інших прихованих секретів не існує».

Перші дві «Фатімські таємниці» були записані в 1941 році сестрою Лусією душ Сантуш - єдиним свідком явління, що залишився до того часу живим (двоє інших дітей - Франсиск і Жасінта Марту - померли в ранньому віці і згодом були прославлені Католицькою Церквою). Ці тексти, дещо доповнені в 1951 році, були опубліковані і широко відомі. У них міститься опис пекла і пророцтва про закінчення першої світової війни і початок другої, якої могло б не статися, якби Росія навернулася до Бога.

Зміст «третьої Фатімської таємниці» був оприлюднений в 2000 році. У цій частині одкровень описані гоніння на християн. Діти бачили «єпископа, одягненого в біле», який піднімався до хреста, що стояв на вершині гори, і був там розстріляний. Після публікації цих одкровень більшість католиків визнали їх пророцтвом про замах на Папу Івана Павла II, скоєний 13 травня 1981 - в день пам'яті про явління в Фатімі.

Проте, вже в 2010 році, в ході відвідин Фатімського святилища, Папа Бенедикт XVІ заявив: «Ми помиляємося, якщо думаємо, що всі Фатімської пророцтва вже справдилися». За словами кардинала Амато, гоніння на християн, що охопили в наші дні частину регіонів землі, красномовно свідчать про актуальність послань Богоматері.

Італійський прелат розповів, що йому випала честь тримати в руках оригінальні тексти одкровень, записаних сестрою Лусією. «Я довго розважав про ці одкровення, тому що вони показують у світлі віри і надії сумні події минулого століття - і не тільки. Ми пам'ятаємо, що ХХ століття ... було трагічним періодом для християнства, яке піддалося страшним гонінням у багатьох місцях світу. Крім двох світових воєн, етапами цього хресного шляху став геноцид вірменського народу, гоніння на Церкву в Мексиці та Іспанії, вбивства, скоєні нацистами і комуністами, а на початку третього тисячоліття - мусульманськими екстремістами. Мільйони людей стали жертвами згубних ідеологій, які породили і продовжують породжувати конфлікти, ненависть і розділення», - сказав кардинал Амато.

«Сьогоднішня Церква - це Церква мучеників, яких вбивають кожен день лише за те, що вони не хочуть відмовитися від віри в Господа нашого Ісуса Христа», - продовжив єрарх. За його словами, Фатімські пророцтва говорять про цю трагедію, причина якої - опір сил зла благій волі Божій.