Чи дочекається справедливості працівник IKEA, звільнений за цитування Біблії? Є обвинувальний акт
  • Втр, 28/07/2020 - 11:08

– Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти керівниці у справах управління людськими ресурсами в торговій мережі IKEA, яка звільнила працівника після того, як він розмістив цитати з Біблії на внутрішньому інтернет-форумі компанії, – повідомив речник окружної прокуратури Варшава-Прага Марцін Садусь. Жінка відповідатиме в суді за «обмеження прав працівників з огляду на релігію».

Нагадаємо: в середині 2019 р. звільнили Томаша К., що працював в одному з магазинів IKEA, за допис до співробітників на внутрішньому форумі компанії. Чоловік, цитуючи Святе Письмо, посилався на статтю, розповсюджену серед співробітників IKEA, що пропагує ідеологію руху ЛГБТ. Це висловлювання призвело до незаконного розірвання трудового договору Томаша К. Наслідки у вигляді нагадування отримали також люди, яким «сподобався» вищезгаданий допис на форумі.

– Докази, зібрані окружною прокуратурою Варшави-Праги у Варшаві, показують, що рішення про звільнення потерпілої сторони було результатом свавільних суджень та упереджень представниці роботодавця щодо працівника, який, висловлюючи свою думку, посилався на католицькі цінності, – пояснив речник окружної прокуратури Варшава-Прага – Прага Марцін Садусь.

– Роботодавець, а також міжнародний концерн, зобов'язаний поважати приватне життя працівників, а отже, уникати ідеологічних дій щодо них поза сферою праці, і поважати свободу вираження поглядів, совісті та віросповідання, не дискримінуючи працівників через їхній світогляд – наголосив Садусь.

За такий злочин ст. 194 Кримінального кодексу, що стосується обмеження прав через релігійну приналежність, передбачає штраф, обмеження волі або позбавлення волі на строк до двох років.