Чи хочемо того, чи ні, але люди є нашими братами, - Папа Франциск
  • Срд, 01/01/2014 - 14:55

Папа Франциск закінчив 2013-ий рік урочистою відправою вечірні та подячного гімну "Тебе, Бога, хвалимо" у ватиканській базиліці святого Петра.

«Рік, що минув, не провадить нас до чогось, що закінчується, але до дійсності, яка звершується – це ще один крок до мети, яка стоїть перед нами: до надії і щастя, бо зустрінемо Бога, причину нашої надії і джерело нашої радості», – наголосив у проповіді Святіший Отець. Він вказав, що разом з Христом сповнилась «повнота часу, повнота значення і спасення. Вже більше не буде нового об’явлення, але повний вияв того, що вже вказав Ісус. У цьому сенсі ми перебуваємо в «останньому часі»; кожна мить нашого життя є вирішальною, і кожна наша дія наповнена вічністю; відповідь, яку ми сьогодні даємо люблячому Богові, впливає на наше майбутнє. Біблійний і християнський погляд на час є не циклічним, а лінійним: це шлях, що прямує до звершення».

«Тепер, коли добігає до кінця 2013 рік, зберімо, немов у кошику пережиті дні, тижні, місяці, щоб віддати все це Господу. І запитаємо самі себе: як ми прожили час, який Він нам дав? Чи ми використовували його, насамперед, для нас самих, для власних наших інтересах, а чи зуміли присвятити його також на інших? Скільки часу ми присвятили на те, щоб бути з Богом у молитві , в мовчанні, в адорації?»

Папа Франциск звернув увагу також і на дійсність Риму, єпископом якого він є, адже обличчя міста можна порівняти з мозаїкою, складовими частинами якої є всі, хто в ньому живуть. Звичайно, наділені владою володіють більшою відповідальністю, але кожен мешканець поділяє цю відповідальність, в добрі й у злі. «Рим - це місто унікальної краси, – наголосив Святіший Отець. – Його духовна й культурна спадщина є надзвичайною. Але, на жаль , навіть у Римі є безліч людей, що живуть в матеріальних і моральних злиднях – це убогі, нещасні, страждаючі, що волають до совісті кожного мешканця. Ймовірно, в Римі сильніше відчуваємо контраст між величним простором, наповненим художньої красою, і суспільними потребами тих, кому доводиться найважче. Рим - це місто, повне туристів, але також повне біженців. Рим сповнений працюючими людьми, але також і тими, хто не знаходить роботи, або виконує малооплачувану роботу, іноді несумісну з гідністю людини». Єпископ Риму висловив сподівання, що у Новому році Рим стане ще прекраснішим, якщо буде людянішим, гостиннішим, привітнішим, уважнішим і щедрішим до тих, що зазнають труднощів. «Чи хочемо того, чи ні, але люди є нашими братами», – наголосив Папа Франциск.

На завершення 2013 року Святіший Отець закликав подякувати Господеві та просити прощення. Подякувати за всі благодаті, якими Він нас обдарував, і, перш усього, за Його терпеливість і вірність, що проявляються у послідовності часів, але в особливий спосіб – в повноті часу, коли « Бог послав Сина Свого [Єдинородного], що народився від жінки »( Гал 4,4 ). «Нехай же Пресвята Богородиця, в ім'я Якої завтра починається новий проміжок нашого земного паломництва, навчить нас приймати Бога, Який став людиною, щоб кожен рік, кожен місяць , кожен день був сповнений Його відвічною Любов’ю», – закінчив Папа Франциск свою проповідь під час богослуження на закінчення 2013 року.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va