Чи кардиналу Ратцінґеру погрожували смертю?
  • Птн, 28/04/2017 - 11:50

Після критичних висловлювань на тему теології визволення, що містились в книжці «Звіт про стан віри», кардиналу Йозефу Ратцінґеру погрожували смертю, тому він на деякий час переїхав до американського посольства у Ватикані. Там про його безпеку дбали військові морської піхоти. Про це розповів співавтор згаданої вище книжки, італійський журналіст і письменник Вітторіо Мессорі.

В інтерв’ю для популярного видання «Gente» з нагоди 90-их уродин Папи-емерита, журналіст розповідав про працю над цією книжкою, а також про пізніші зустрічі з префектом Конгрегації науки віри, а потім з Папою Бенедиктом XVI, інформує ekai.pl.

«Звіт про стан віри» був створений влітку 1984 року в семінарії Брессаноне на півночі Італії, де кардинал проводив канікули разом з своїм братом о. Георгом. Майбутній Папа приділив своєму гостеві цілих три дні. Мессорі разом з ним обідав. Коли після багатьох років він зізнався, що на три дні відмовився від сигарет, побоюючись, що цим може зашкодити кардиналові, він почув: «Я не палю, але люблю запах паленого тютюну». «Я переконаний, що це неправда, він просто в такий спосіб не хотів мене образити», – прокоментував Вітторіо Мессорі.

Коли після вибору кардинала на служіння Папи він запропонував зробити «Звіт» трохи актуальнішим, запевняючи, що це не займе більше трьох днів, Бенедикт XVI відповів з посмішкою: «Вітторіо, як я зможу присвятити Вам три дні, якщо ніхто не дає Папі навіть три години на перепочинок?».

Востаннє Мессорі бачився з Папою-емеритом в його резиденції на території Ватикану у монастирі «Mater Ecclesiae». Він бачив на його столику італійське видання «Corriere della Sera» і баварську газету «Süddeutsche Zeitung». За його словами, зараз Папа-емерит дуже схуд, але водночас його розум залишається у відмінній формі.

Мессорі також зазначив, що йому не сподобалась нещодавня фраза Архиєпископа Георга Генсвайна, якою він описав теперішній стан Папи-емерита, порівнюючи його зі свічкою, що догорає. Можливо, це і вдала метафора, однак світло, що виходить з цієї свічки, надалі продовжує осліплювати – зазначив італійський католицький журналіст і письменник.