Чи може спорт наблизити дитину до Бога?
  • Срд, 21/06/2017 - 16:55

Сучасне захоплення віртуальною реальністю дає безліч причин для занепокоєння. Діти страждають від реальних і небезпечних наслідків від браку фізичної активності. Фізичний розвиток дитини є важливим аспектом її загального зросту, і ми знаємо, наскільки спорт допомагає цьому. Однак не всі знають, що спорт може також мати позитивний вплив на духовний зріст дитини.

Здоровий дух в здоровому тілі

«Mens sana in corpore sano». Ця латинська фраза багатьом відома, однак не всі її правильно розуміють. В час, коли її написали, її духовне значення було безумовним. Сьогодні, в часи секуляризму, це значення зникло, оскільки слово «розум» втратило свій зв’язок із духовністю.

Перефразовуючи на менш латинську лексику, можна було б сказати, наприклад, так: «Просімо Христа про здорове тіло, щоб воно утримувало здоровий дух». Фізична активність є частиною християнського способу життя, тому нам потрібно дбати про тіло, яке Бог нам дав.

Підтримка форми – це часова інвестиція. Вона вимагає від нас боротися із власними слабкостями та вчитись покори в момент, коли нам щось не вдається. Усе це разом допомагає формувати характер і може відіграти важливу роль у загальному розвитку дитини.

Спортивна майстерність, як християнська цінність

Св. Дон Боско вважав спорт чудовою діяльністю для освіти та євангелізації. Побачивши, що «стадіон приваблює людей більше, ніж церква», італійський священик розпочав працю з молоддю із неблагополучного середовища, пропонуючи їм заняття спортом. Для багатьох дітей мати можливість випустити пару, розвиваючи спортивні навики, стало точкою відліку для повернення на «правильний шлях».

Одним із базових принципів спорту є постійне намагання вдосконалюватись. Молоді спортсмени, які навчаються любити ці постійні зусилля, часто зрештою застосовують ті ж принципи у щоденному житті. Заняття спортом може, крок за кроком, привести до опанування соціальних норм і правил, а потім до практикування фундаментальних християнських цінностей. «Люби ближнього свого як себе самого» - це спортивна цінність! Окрім того, що це – друга найбільша заповідь любові, це також суть справедливої гри, яка необхідна в спорті.

Коли професійні спортсмени є зразками християнського життя

Є багато підростаючих футболістів, котрі мріють про футбольну кар’єру і мають багато прикладів для наслідування. В кожному спорті є свої «зірки», герої, які часто є чудовими прикладами для наслідування. Їх приклад допомагає молоді знаходити мотивацію для посилених тренувань і постійного самовдосконалення. Постери на стінах в кімнаті закликають їх слідувати прикладу кумира, дотримуючись здорового харчування, постійного тренування та витривалості.

Хто може краще заохотити нашу молодь на шляху християнського життя, ніж зірки спорту? Прикладів знаменитих спортсменів, які свідчать про свою віру, не бракує. Футболіст Олів’є Жіру, для прикладу, відкрито носить татуювання із написом: «Господь – мій Пастир, нічого мені не бракуватиме». Ліонель Мессі перед кожною грою робить знак хреста. Лєвандовскі і Гортат визнають, що їх віра дає підтримку не лише на полі гри, але й за його межами, допомагаючи їм бути кращими людьми і уникати помилок. Багато професійних спортсменів, як Тім Тебов, відкрито говорять про їх відносини з Богом. Вони підтверджують, що християнські цінності мають застосування у світі спорту.

Християнський спосіб спортивного тренування

Які переваги може дитина отримати від духовного потенціалу занять спортом? Ось кілька пунктів, які слід пам’ятати:

Важливо отримувати задоволення. Якщо спорт має стати відправною точкою подальшого розвитку твоєї дитини, важливо обрати такий вид спорту, який йому/їй найбільше подобається.

Хороший тренер – це важливо. Компетентний і харизматичний тренер стане важливим вчителем і прикладом для наслідування.

Обережно обирай людей, котрі наглядатимуть за періодами тренувань. Дуже важливо, щоб тренери і організаційна команда мали здорове ставлення до спорту.

Позитивні герої стануть твоєю підтримкою. Покажи своїй дитині, що його кумир ділиться вірою, і що ця віра допомагає йому долати труднощі, перемагати власну слабкість і жити.

Даруй свою мотивацію. Батьківська підтримка і схвалення є одними із найосновніших стимулів для дитячого розвитку. Твоя дитина має знати, що навіть якщо вона програє гру чи не виграє перегонів, вона завжди буде переможцем у твоїх очах.

Допомагай собі молитвою. Розвиток спортивних навиків вимагає часу і постійних зусиль. Те саме стосується духовного розвитку: систематична, витривала молитва стане наріжним каменем прогресу твоєї дитини в напрямку Бога.

Тренуйтеся разом – молитись за здоровий дух в здоровому тілі.

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Aleteia.org