Чи можна дізнатись точну дату смерті і терпінь Ісуса?
  • Чтв, 05/04/2018 - 09:28

Загальновідомо, що події  смерті та Воскресіння Ісуса Христа відбулися в Єрусалимі у першому столітті. Але як точно ми можемо визначити дату смерті Ісуса? Чи можемо ми назвати конкретний  день? І годину?

Відповідь проста: можемо.

Ось чому:

  1. Підказка: священство Каяфи

Євангеліє розповідає, що Ісус був розп’ятий за часів служіння первосвященика на імені Каяфа (Мт. 26: 3-4, Ів. 11, 49-53).

З інших джерел відомо, що він служив священиком високого статусу від 18 до 36 року н.е., і це дозволяє нам говорити про смерть Ісуса у цей час.

Але можна знайти більш точні дані. Набагато точніші.

  1. Підказка: період правління Понтія Пілата

Всі чотири Євангелія описують, що Ісус був розп’ятий за наказом Понтія Пилата (Мт. 27: 24-26; Мк 15, 15; Лк. 23, 24, Ів. 19, 15-16).

Відомо з інших джерел, коли він служив губернатором Іудеї: від 26 до 36 року, тобто ми можемо звузити масштаби пошуку  до цих кількох років.

Але як дізнатись про конкретний день та рік?

  1. Підказка: після “п’ятнадцятого року правління Тиберія Цезаря”

Євангеліє від Луки говорить нам, коли почалася  місія Івана Хрестителя: «У п’ятнадцятий рік панування Тиберія кесаря ​​… слово Боже до Іванові, сину Захарії, в пустелі» (Луки 3: 1-2).

Це вказує нам на  точний  рік: 29 р.н.e.

Всі чотири Євангелія розповідають про початок проповідування  Ісуса  Христа в період після Івана Хрестителя, і це означає, що ми можемо викинути ще декілька років у пошуці. Тому смерть Христа мала бути у час від  29 до 36 р. н.е.

  1. Порада: Розп’яття у п’ятницю

Всі чотири Євангелія повідомляють, що Ісус був розп’ятий у п’ятницю (Мт 27: 62, Мк. 15, 42, Лк. 23, 54, Ін 19, 42) перед суботою, яка була першим  днем  тижня (Мт. 28,1, Mк. 16.2, Лк. 24, 1, Ів. 20, 1).

Ми знаємо, що це була п’ятниця, бо вона є днем приготувань : тоді євреї  виконували потрібну роботу, бо в суботу заборонялось працювати. Саме тому вони готували більше їжі на два дні.

П’ятница була насамперед  часом заходу скботи.

Однак слід визнати, що між 29 і 36 роками н.е.  було  багато п’ятниць. Що далі?

  1. Підказка: п’ятниця під час Пасхи

Євангелія також говорить, що Ісуса було розіп’ято в той час, коли євреї переживали свято Пасхи.  На цьому етапі ми зіткнулися з труднощами.

Матвій, Марко і Лука описують Таємну вечерю на Страсний четвер як Пасхальну (Мт. 26: 19, Мк. 14:14 Лк. 22: 15). Це мало б означати, що Велика п’ятниця – наступний день Пасхи. З іншого боку, пишучи про п’ятницю вранці, святий Іван вказує на те, що єврейські священики ще не споживали  паски: «Повели тоді Ісуса від Каяфи у Преторію. Був же ранок. Та не ввійшли вони у Преторію, щоб не осквернитись, а й могти їсти пасху.”(Ів. 18:28).

Цей фрагмент вказує, що Пасха повинна розпочатися ввечері у п’ятницю. Як церозуміти?

По-перше, можливо, що Ісус і його учні використовували інший календар, ніж первосвященики.

По-друге, можливо, що Ісус “перемістив” для себе та своїх учнів час пасхальної вечері.

По-третє, і цей варіант найбільш правдоподібний, Ісус зі своїми учнями почали відзначати Великдень відповідно до єврейського звичаю напередодні, у переддень свят.

Якщо погодитись  із таким трактуванням, то можемо звузити час пошуку до  двох п’ятниць, в якому Пасха припадає на період 29-36 років: п’ятниця, 7 квітня, в 30 році від Р.Х. і п’ятниця, 3 квітня, рік 33, н.е. В одному з цих двох днів був розп’ятий Ісус.

Але коли саме? Чи здатні ми визначити?

  1. Підказка: три Пасхи, згадані святим Іваном

Євангеліє від Св. Івана згадує три різні Пасхи, які святкували під час діяльності Ісуса:

на початку  (Ів. 2, 13)

в середині Його діяльності (Ів. 6: 4)

і нарешті (11, 55)

Це означає, що Ісус діяв протягом принаймні двох років (за іншими даними, близько 40 місяців). Це означає, що Пасха 7 квітня в 30 р. н.е. відпадає. Якщо ми візьмемо до уваги час від 15-го року правління Тиберія (29 р. н.е.), то третя  Пасха повинні припасти найшвидше на 31 років від Р.Х.

Ось чому маємо лише одну дату: п’ятницю, 3 квітня, 33 р. н.е.

Однак можна говорити ще більш конкретно.

  1. Підказка: “дев’ята година”

Три євангелісти пишуть, що Ісус помер о “дев’ятій годині” (М. 27: 45-50, Мк.  15, 34-37, Лк.  23: 44-46). Це близко 15.00 дня.

Тому можна сказати, що дата смерті  Ісуса – це  близько третьої  години дня у п’ятницю, 3 квітня, 33 р.н.е.

Тетяна Трачук

За матеріалами deon