Чи можна католику голосувати за партію, яка не скасовує неправедні закони?
  • Втр, 17/12/2013 - 10:31

ПИТАННЯ: Чи можна католику голосувати за партію, яка не займається скасуванням закону, що суперечить закону Божому?

ВІДПОВІДЬ: У політичному житті віруюча людина покликана в міру своїх можливостей просувати добро і викорінювати зло. Якщо ж неможливо викорінити зло, потрібно намагатися зробити все, щоб уникнути ще більшого зла.

Допустимим є голосувати за партії, які не займаються безпосередньо скасуванням закону, що суперечить Богу, не тому, що вважають цей закон благом, а тому, що вважають неможливим його скасування в даний момент.

Наведемо тут цитату з енцикліки Папи Івана Павла II Evangelium Vitae: "Якщо немає можливості відкинути законопроект або скасувати закон про переривання вагітності, то парламентарій, чиє абсолютне особисте протистояння перериванню вагітності явне і всім відоме, поступить правильно, підтримавши пропозиції, мета яких – обмежити шкоду подібного закону і зменшити його негативні наслідки у сфері культури і суспільної моралі. Бо, роблячи так, він не є спільником у прийнятті неправедного закону, а навпаки, вживає правильну і гідну спробу обмежити його шкідливі аспекти"(73).

На цю тему висловилася також Конгрегація віровчення в доктринальному поясненні «Участь католиків у політичному житті (2002 року), цитуючи наведений вище параграф з енцикліки.

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va