Чи можна отримати прощення гріхів, помолившись "Отче наш"?
  • Пон, 07/10/2013 - 22:42

ПИТАННЯ: Чи можуть повсякденні гріхи бути відпущені прочитанням молитви «Отче наш»?

ВІДПОВІДЬ: Як ми вже не раз говорили, відповідаючи на питання про Таїнство Примирення, тяжкі (смертні) гріхи відпускаються тільки за допомогою Сповіді, в той час як наявність звичайних гріхів не позбавляє благодаті і не перешкоджає причащанню Святими Тайнами. Ці гріхи прощаються не лише в Таїнстві Покаяння, а й іншими шляхами: наприклад, коли ми вимовляємо акт покаяння на Службі Божій.

Відповідь на поставлене питання ствердна: молитвою «Отче наш» ми отримуємо прощення повсякденних гріхів, сповідання яких у Таїнстві Покаяння не є строго обов'язковим.

Однак ці гріхи відпускаються не «чарівним» чином, а при певній умові: молячись словами Господньої молитви, ми повинні простити інших. Адже ми просимо: «Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим».

Святе Письмо неодноразово нам про це нагадує. «Прости ближньому твоєму образу, − наставляє Книга Сираха (28,2), − і тоді за молитвою твоєю відпустяться гріхи твої». «Людина має гнів до людини, а у Господа просить прощення», − іронізує священний автор.

«Прощайте, то простять і вам», − закликає Господь у Євангелії від Луки (6,37).

У тлумаченні молитви «Отче наш» святий Тома Аквінський пише: «Ця молитва ніколи не буває безплідною, оскільки вона, за словами святого Августина, серед інших веде до відпущення повсякденних гріхів».

Свята Тереза Авільська, Учитель Церкви, пов'язує прощення гріхів зі словами «Хай буде воля Твоя». «Хто говорить Богові щиро: «Нехай буде воля Твоя», − пише свята Тереза , − той сам повинен простити чи хоча б мати такий намір».

Можна сказати, що в самому зверненні − «Отче наш» − укладена воля прощення. Той же святий Тома зауважує: навчивши нас говорити «Отче наш», «Отче мій», Господь побажав, щоб ми просили для самих себе того ж, про що просимо для наших ближніх, в тому числі для ворогів. Тому молитва «Отче наш» сама по собі породжує любов до ближнього. І, як сказав святий апостол Петро, «любов покриває безліч гріхів». (1 Петро 4,8).

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va