Чи покращаться стосунки між США і Ватиканом при Трампі?
  • Втр, 17/01/2017 - 17:42

Стосунки між Ватиканом і новою Адміністрацією США цікавлять не тільки католиків і не тільки американців. Адже стосунки між двома суперсилами – єдиною супер державою і мініатюрною державою, яка є авторитетом для майже 1,5 млрд. католиків в цілому світі, здатні серйозно впливати на розклад сил на світовій арені.

Питання можливого розвитку двосторонніх стосунків США та Ватикану на шпальтах National Catholic Register розглядає Кеті Шиффер.

Не слід забувати, що останніх вісім років – в часі президенства Барака Обами, стосунки між Ватиканом і США були доволі проблематичними. У 2009 р. посада посла США при Апостольському Престолі була вакантною через серйозний конфлікт між Ватиканом та Адміністрацією Обами в питаннях одностатевих «шлюбів» та абортів. У цей період стосунки були вкрай напруженими. Подібна ситуація повторилася з листопада 2012р. по серпень 2013 р..

США в часі Обминого президентства та Ватикан знаходили спільну мову в питання глобального потепління та запобігання торгівлі людьми. Але ворожість Адміністрації Обами до ключових для католиків питань – аборти, святість шлюбу та релігійна свобода, викликала серйозне напруження у двосторонніх стосунках.

Вершиною конфлікту стало закриття будівлі посольства при Ватикані на Авентіні та перенесення його в стіни посольства США в Італії. Тоді п’ять колишніх послів США при Апостольському Престолі висловили Адміністарції Обами рішучий прилюдний протест.

Обраний президент Дональд Трамп своїм рішенням вже 20 січня цього року зможе задати цілком новий тон у стосунках між США та Ватиканом. Скоріше за все у цьому питанні він буде слухати рекомендацій своєї Консультативної групи католиків.

Політичні експерти в США уже розглядають можливі кандидатури майбутнього посла США при Апостольському Престолі, оскільки це також вказуватиме на майбутній розвиток стосунків. Як відомо однією з основних вимог кандидата на цю функцію є розуміння пріоритетів нового американського президента, а також розуміння Вчення і місії Католицької Церкви.

Експерти нарахували аж 10 таких кандидатів, проте п’ятеро з них вважаються найбільш ймовірними.
Так серед найбільш ймовірних кандидатів експертне товариство називає Ньюта Ґінґріча, Вільяма Е. Сімона (молодшого), Джозефа Форіоне та Ріка Санторума. 

Ньют Ґінґріч – колишній спікер Палати представників конвертував в католицтво у 2009 році. Дружина Ґінґріча – активна католичка, співає в хорі Базиліки Національного Санктуарію Непорочного Зачаття у Вашингтоні. 

Вільям Е. Сімон (молодший) – бізнесмен, член Мальтійського Чину, на функцію посла при Апостольській Столиці його призначення лобіює колишній мер Нью-Йорка Руді Джуліані, близький до Дональда Трампа.

Джозеф Форіоне – забудовник, син мігрантів з Італії, має подвійне громадянство (США й Італії), близький друг сім’ї Кушнер (Джеред й Іванка (дочка Трампа)), приймав участь у зборі грошей на президентську кампанію Д. Трампа.

Рік Снаторум – колишній сенаторі від Пенсильванії, провідний член Комітету католиків при Трампові в часі його президентської кампанії, батько восьми дітей.

Як менш ймовірні кандидати називаються також: губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті, губернатор Канзасу Сем Бравнбек, колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценегер, журналіст та публіцист Джордж Вайґель та Карл Андерсон – глава Лицарів Колумба.

Кінцеву відповідь на майбутню політику Трапма стосовно Католицької Церкви і Ватикану дасть іменування нового посла. Проте, є виразні ознаки того, що при Трампі стосунки між США та Ватиканом можуть стати багато теплішими.