Чи прийшов святий Миколай на Донбас?
  • Нед, 27/12/2015 - 11:32

Ось і минуло свято великого християнського святого чудотворця Миколая. Багато ми вже читали і чули про святкування пам’яті святого в Києві, у Львові. І бачимо, що це свято стало вже мало не національним.

А що ж відбувалося 19 грудня у зоні бойових дій? Чи не завадила війна принести святому Миколаю подарунки на Донбас?

Донецьк: відкриття Дверей Божого милосердя

Як відомо, в Українській Греко-Католицькій Церкві, рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, у відповідь на заклик Святішого Отця Франциска, Папи Римського, започатковано Надзвичайний ювілейний рік Божого милосердя. Він триватиме від 8 грудня 2015 року до 26 листопада 2016 року Божого. У визначених храмах по всій Україні проводять Молебний чин відкривання дверей.

Тож, храмове свято у парафії святого Миколая Чудотворця,настоятелем якої є о. Михайло Заверчук, ознаменувалося цієї подією. Крім усього, до дітей та дорослих завітав святий Миколай із подарунками.

Така ж знаменна подія (відкриття Дверей Божого милосердя) відбулася і в головному соборі Донецького екзархату – катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці. «Попри те, що місцеві парафіяни ще не цілком усвідомлюють саме значення Чину відкриття дверей Божого милосердя,  ми протягом цього Року Божого милосердя будемо старатися їм допомогти усвідомити це. Цей Рік повинен пройти достойно! Адже Бог проявляє милосердя до нас і хоче, щоб ми також його проявляли до  інших», - прокоментував о. Михайло, настоятель.

Маріуполь: діти-інваліди не залишилися поза увагою

А в Маріуполі святий Миколай завітав до парафії Преображення ГНІХ, адміністратором якої є о. Ростислав Спринюк. Цього року парафіяни- помічники святого, привітали дітей-інвалідів по селах. Тож діти-інваліди із сусідніх сіл, таких, як Мангуш, Ялта, Урзуф отримали подарунки. А загалом свято Миколая в місті значно
популяризувалося.

Як розповідає о. Ростислав, тепер ставлення до цього свята не є, як до західноукраїнського,  а як загального християнського свята. «Важливо цього дня робити діла милосердя тим, хто цього найбільше потребує. Адже цим славився святий Миколай. Тож ми хотіли довести те, що в кожного, і в інвалідів також, повинне бути свято», - каже священик.

Краматорськ: фестиваль святого Миколая

А в Краматорську, що на Донеччині, уперше на обласному рівні з 30 листопада по 19 грудня 2015 року в загальноосвітніх навчальних закладах Донецької області проходив обласний фольклорно-етнографічний фестиваль «Ой, хто, хто Миколая любить…». Організатором фестивалю став Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти за підтримки Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації. У фестивалі взяли участь 13 дитячих фольклорних колективів, які підготували театралізовані вистави з елементами українських традиційних звичаїв та обрядів щодо відзначення свята святого Миколая. краматорськ

Учасники фольклорних вистав отримали подарунки від святого Миколая. Юні артисти отримали цукерки й побутові електроприлади, що надали організаторам фестивалю отець-декан Василь (Іванюк) та директор торгової мережі «ЕЛМА-Сервіс» Завгородній Едуард Вікторович. Крім цього, в саніторно-оздоровчому центрі соціальної реабілітації "Смарагдове містечко" відкрилася резиденція святого Миколая. А ще парафія  святого  пророка Іллі УГКЦ разом із військовими розвезли подарунки по притулках. «Фактично увесь наш Краматорський деканат був охоплений святим Миколаєм, - каже жартома о. Василь Іванюк. – Мушу зазначити, що в уяві місцевих жителів святий Миколай тепер став національним персонажем».

Дніпропетровськ: святий Миколай відвідав самотніх людей

Крім дитячого традиційного свята в парафії Покрову Пресвятої Богородиці, в якій душпастирює о. Василь Колодій,  прихожани профінансували продуктові пайки для старших парафіян. «Таких парафіян у нас є вісім і вони живуть самотньо у силу різних обставин», - пояснив священик. Також нещодавно у Дніпропетровську відкрили парафію святого Миколая, тож там відбувалися цього дня основні святкові дійства.

  дніпро«Найбільшим моїм здивуванням було те, що запалювали ялинку на міській площі Героїв Майдану за участю святого Миколая й ангелів. Це мене найбільше потішило. Це дійсно великий крок вперед!», - додав він.

Мелітополь: лист про мир до святого Миколая

У  парафії Різдва Пресвятої Богородиці, адміністратором якої є о. Петро Креніцький, відбулося святкове дійство. Тож подарунки від святого отримали близько сотні менших парафіян та близько 140 дітей-інвалідів та переселенців. А ще священику передали з мерії лист до Миколая від однієї дівчинки. Лист був глибоко патріотичного змісту. У ньому дівчинка благала святого не про подарунок, а про мир на українській землі. Тож маленьку запросили до храму, де на неї чекав вже святий Миколай із подарунком.

«Тепер свято святого Миколая в місті святкують мало, як не Великдень», - зауважив священик.

Запоріжжя: святий Миколай – не Дід Мороз

У дитячому центрі для біженців, що в Запоріжжі, відбулося свято для дітей, на яке завітав сам святий Миколай (диякон Юрій Дратак). Та, нажаль, виявилося, що не всі діти розуміють те, ким був святий. Більшість із них гадали, що до них завітав Дід Мороз. «Діти були не зовсім підготовлені, за містом вірші були переважно про «йолку і Діда Мороза». Та були й такі діти, які знали патріотичні вірші і навіть про святого», - розповів отець-диякон.

Приємною несподіванкою стало те, що серед біженців були  темношкірі діти, які українською розповіли патріотичні вірші. «Сподіваюся, що ці діти хоч тепер будуть мати уявлення про святого. Потім, я з батьками дітей поспілкувався, щоби вони долучилися до духовного виховання дітей», - додав він.

3e862dda-7ede-4724-8106-6f22b7f8ff8b

Руслана Ткаченко, прес-служба Донецького екзархату УГКЦ