Чи справді художній фільм «Вірити» про єпископа Броніслава Бернацького?
  • Втр, 28/09/2021 - 20:27
11 вересня 2021 року у Києві відбулась прем'єра історичної драми «Вірити». Покази фільму відбуваються у кінотеатрах найбільших міст України та в окремих парафіях. Часто від глядачів можна почути запитання: чи в основі фільму покладена історія життя єпископа Броніслава Бернацького?

У художньому фільмі «Вірити» в фінальній документальній сцені бере участь єпископ Броніслав Бернацький, а також священики та віряни парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії с. Мурафа Вінницької області.

Звернімо увагу, протягом фільму звучить закадровий голос оповідача, у картині також присутній маленький хлопчик, якому дідусь дає Біблію та просить зберегти віру. А у фіналі картини ми бачимо єпископа Броніслава Бернацького з тією ж Біблією, то ж у глядача виникає запитання: це фільм про єпископа?

Не дивлячись на те, що художня картина засновано на реальних подіях, як автор сценарію, так і режисер, мають право на художній домисел (з огляду на природу художнього втілення).

Ми свідомо не окреслювали ні в мові оповідача, ані в титровій частині питання про те, що єпископ Броніслав Бернацький не має нічого спільного з хлопчиком із минулого. Це питання ми залишали відкритим для глядача…

Ми свідомо не заангажовували у фінальну документальну частину фільму професійного актора, щоб не губити вісь та глибину правди. Адже у реальному просторі ніякий актор не відтворить цінність духовного таїнства. Ми прагнули досягти документальної достовірності, коли справжній єпископ, справжні віряни та реальний час – творять глибину духовної присутності, пов’язуючи минуле з сучасним.

Отож чи справді художній фільм «Вірити» про єпископа Броніслава Бернацького?

Якщо брати до уваги буквальність ситуації та аналогію з хлопцем, що присутній у фільмі, то ні. Але якщо виходити з філософсько-метафоричних та символічних особливостей мови художнього кіно, то, так, фільм про єпископа Бернацького також. Адже у фільмі владика виступає у ролі синтезованого образу того покоління духовних осіб, які у часи атеїстичного Радянського Союзу не побоялись взяти до рук пошматовану, пригноблену Біблію та, не зважаючи на переслідування, тримались батьківської християнської віри.

Дякуємо усім, хто виявляє увагу до художнього фільму «Вірити», дякуємо тим, хто дивився цей фільм або має намір подивитись його, дякуємо усім, хто творив та жертвував молитву, свій час чи ресурси для цього проєкту.

З повагою,

Генеральний продюсер та автор сценарію фільму «Вірити»: о. Павло Вишковський ОМІ

Режисер фільму: Артем Шемет

ДЕ ПЕРЕГЛЯНУТИ ФІЛЬМ?

Покази в містах України:

  • Київ, до 5 жовтня:

– кінотеатр “Ліра” (вулиця Велика Житомирська, 40). Квитки: https://cutt.ly/gW6EUgs

  • Хмельницький

– 30 вересня – 6 жовтня – Woodmall cinema (вулиця Трудова, 6А) Купити квиток: https://cutt.ly/EWFlrss

– 2 жовтня– ТРЦ “Оазис (вул. Степана Бандери, 2А, ) Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491)

  • 3 жовтня – Дунаївці (Хмельницька обл.) – парафіяльний костел

  • 7-10 жотвня о 17:30 – Золочів (Львівська обл.) – кінотеатр “Галичина”

  • 9 жовтня – Одеса

– ТРЦ “GAGARINN PLAZA” (вул. Генуезька, 5/2, ) Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491)

  • 9 жовтня – Харків

– ТРЦ “Дафі” (вул. Героїв Праці, 9, ) Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491)

  • 9 жовтня – Гнівань (Вінницька обл.)

  • 10 жовтня – Львів 

– ТРЦ Victoria Gardens (вул. Кульпарківська, 226 А). Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491

– СТРЦ “Spartak” (вул. Гетьмана Мазепи, 1Б) Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491

  • 10 жовтня – Дніпро

– ТРЦ “Дафі” (бул. Зоряний, 1А, ) Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491)

  • 10 жовтня – Мурафа (Вінницька обл.) – парафіяльний костел

  • 10 жовтня – Городок, Хмельницької обл – парафіяльний костел

  • 16 жовтня – Херсон

 – ТРЦ “Фабрика” (вул. Залаегерсег, 18, ) Купити квиток: https://multiplex.ua/movie/354491)

  • 17 жовтня – Шаргород – в парафіяльному костелі

  • 28 жовтня – Кам’янець-Подільський (санктуарій Пресвятого Серця Ісуса)

  • 14 листопада – Плебанівка та Козлівка – парафіяльний костел.

 

Нагадуємо, що 11 вересня о 18:00 в столичному кінотеатрі “Київська Русь” відбулась урочиста прем’єра художнього фільму “Вірити”.

Фільм “Вірити” заснований на реальних подіях. Він демонструє правдиву суть комунізму в СРСР та відкриває природу тоталітарної системи, яка не терпить інакодумців та руйнує фундаментальні гуманні цінності людини: свободу віри, свободу слова та людську гідність.

Сюжет фільму відбувається в Радянській Україні, на Вінниччині. У 1953 році головний герой Петро повертається після 30 років ув’язнення в Сибірі додому на Вінниччину, до своєї сім’ї. А далі флешбек переносить сюжет в 1920-ті роки. Саме тоді почались ті драматичні події, коли до влади прийшли комуністи. Вони агітували людей приймати ідеї радянської влади, відмовившись від Бога та віри і організовували руйнацію храмів. Петро зі своєю сім’єю та односельчанами був свідком та учасником подій, що стали великим випробуванням віри…

В головних ролях: Дмитро Вівчарюк, Марина Кошкіна, Анатолій Ященко

Режисер: Артем Шемет

Автор сценарію: о. Павло Вишковський ОМІ

Виробництво: Телерадіокомпанія “EWTN Україна”

Джерело: Католицький медіа-центр