Чи стане Північна Ірландія найбільш проабортивною країною у світі?
  • Срд, 23/10/2019 - 16:28

«Запровадили закон, який робить Північну Ірландію потенційно однією з найбільш проабортивних країн світу», – написали єпископи в спеціальній заяві. «Це трагічний день не тільки для ненароджених дітей, але і для нашої місцевої демократії», – додали єрархи.

Дотепер припинення вагітності в Північній Ірландії було дозволено лише у випадках, коли існувала серйозна загроза життю чи здоров'ю матері. Однак у липні цього року Британська палата громад прийняла закон, який лібералізує закон про аборти. Правила міг заблокувати лише автономний уряд Ірландії, але він, внаслідок суперечок між католиками та протестантами, розпався два роки тому, а справами цієї країни зараз безпосередньо керує Лондон. Через те, що до 21 жовтня основні партії Півночі не сформували автономного уряду, закон про аборти набув чинності.

«Право на життя не дав нам жоден закон чи уряд, тому закони, які підтримують вбивство, є несправедливими і їм потрібно протистояти», – написали ірландські єпископи. «Наші представники мали час і владу, щоб запобігти драконічному законодавству щодо абортів, але вони вирішили цього не робити. Зараз обов’язок громадян – притягнути їх до відповідальності», – нагадують єрархи.

Єпископи також висловили стурбованість «перевизначенням шлюбу», що впроваджується новим законом. Він ставить зв’язок двох осіб однієї статі на рівні зі шлюбом. «Тільки стосунки між жінкою і чоловіком відкриті для зачаття потомства, тому їх не можна ставити на рівні зі зв’язками геїв та лесбіянок», – написали ірландські єпископи.

На думку єрархів, ще не все втрачено. Місцеві органи влади ще можуть домовитися і сформувати уряд. Це допомогло б зайнятися накиненими Північній Ірландії законами, а також іншими питаннями, такими як соціальна допомога, охорона здоров'я та освіта. Однак пріоритетом є захист ненароджених дітей. «Ми закликаємо місцеві партії подвоїти свої зусилля для формування уряду. Ваше невміння домовлятися найбільше торкнеться дітей, тобто майбутнього нашої країни», – написали єпископи.