«Чи ти є в Україні, чи ти є в Австралії, Південній Африці, Канаді, ти є завжди сином і донькою своєї Церкви, а Церква є завжди з тобою», – Глава УГКЦ
  • Пон, 14/10/2019 - 12:31

Якби ми в наших молитвах кожного дня уміли так настирливо, як та мати, просити в Бога за своїх дітей, повірте мені, Христос першим вас почує, зрозуміє. Бо для вас Він прийшов. Він є той, хто вас шукає і очікує вашої відкритості.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у парафії Бориса і Гліба, яка зараз молиться в приміщенні бібліотеки в Дарницькому районі Києва.

Предстоятель відзначив, що сучасна людина є надзвичайно розгублена і дезорієнтована. А сучасне суспільство, можливо, вкотре переживає процес глобалізації, але вже на рівні цілої земної кулі. Усе сьогодні рухається, але той рух динамічного суспільства, яке переходить від суспільства статичного в рухоме, створює можливо ще більше проблем перед людиною, ніж це було колись.

«Людина не знає, звідки вона може отримати допомогу в ситуаціях, які виникають кожного дня, над якими вона немає влади запанувати. Життя начебто висмикується з наших рук щохвилини і щодня. І тому Церква, проголошуючи Боже Слово, каже: Ісус Христос є той, у якому є відповідь на всі твої питання і розв'язка всіх твоїх проблем, тільки потрібно знайти того, до кого мусиш «кричати», до кого стукати. Якби ми в наших молитвах кожного дня уміли так настирливо, як та мати, просити в Бога за своїх дітей, повірте мені, Христос першим вас почує, зрозуміє. Бо для вас Він прийшов. Він є той, хто вас шукає і очікує вашої відкритості», – запевняє Блаженніший Святослав.

«Віра, – переконує проповідник, – здатність людини сприйняти Бога, до Нього відкритися, взяти той хліб, який він готовий нам дати. Це слово про Бога, який шукає людину, Бога, який стає хлібом насушним для тої людини на кожен день, Богом, який відкриває людині, що вона є усиновлена самим небесним Отцем, сьогодні надзвичайно нам відкриває обличчя Української Греко-Католицької Церкви, синами і доньками якої ми є.

Глава Церкви зауважив, що в усіх наших храмах у ці неділі читається послання Синоду єпископів нашої Церкви, який недавно відбувся у Римі. «Ми хочемо допомогти всім дітям нашої Церкви побачити, відкрити обличчя нашої матері-Церкви, дітьми якої ми є. Ми кажемо, Українська Греко-Католицька Церква сьогодні є водночас помісною і глобальною. Це дуже гарно показано тут, у Києві, у Борисо-Глібській парафії», – сказав він.

Предстоятель наголосив, що в УГКЦ знають своє коріння. «Ми знаємо, що Бог сповнив якісь дуже глибокі обітниці нашим пращурам. Він з нами уклав новий заповіт. Ми стали як народ народом Божим у момент хрещення. Але сьогодні ця помісна Церква обіймає цілий світ. Сьогодні немає такого континенту на земній кулі, де б не мешкали українці», – відзначив він.

Блаженніший Святослав розповів, що гаслом наступного Собору УГКЦ буде гасло «Церква є завжди і всюди з тобою». «Чи ти є в Києві, чи ти є у Львові, чи ти є в Україні, чи ти є в Австралії, Південній Африці, в Аргентині, Канаді, ти є завжди сином і донькою своєї Церкви. Церква є завжди з тобою», – наголосив Глава Церква.

«Ми хочемо зібрати всіх дітей нашої Церкви, аби всі знову ж таки зрозуміли, що ми є Церква українська, але водночас як Церква маємо вірних з різних народів і культур, що наша Церква відкриває багатство Київського християнства людям різного походження, різних народів, які інколи краще розуміють і доцінюють скарби Володимирового хрещення ніж ми, які живемо тут неподалік», – сказав Блаженніший Святослав.

«Мені так хотілося сьогодні приїхати до вас, до Дарниці, аби ви себе відчували тут, у цій чудовій бібліотеці, синами і донька матері вашої Церкви, яка за вами йде туди, де ви є», – звернувся Предстоятель до парафіян.

Глава Церкви подякував усім і кожному, хто відкрив для наших вірних двері цієї бібліотеки.