"Чи ваше серце бажає чогось великого чи спить?", - Папа на відкритті генеральної капітули августинців
  • Чтв, 29/08/2013 - 14:46

«Наше серце неспокійне, допоки не спочине у тобі». Ці слова святого Августина були головною думкою проповіді Папи на літургії у церкві св. Августина в Римі, якою розпочалася генеральна капітула августинців.

Вчора Церква згадувала літургійну пам'ять св. Августина, у храмі якого ще як кардинал Хорхе Бергольйо Папа часто молився біля гробниці св. Моніки, матері Августина, яка там похована, а також перед конклавом, на якому його обрали Наступником Петра.

У короткій проповіді Папа зазначив, що слова Августина про «неспокійне серце» ставлять перед нами багато вагомих питань щодо духовних пошуків, зустрічі з Богом і Любові.

Посилаючись на історію життя св. Августина, Папа зазначив, що хоча він був людиною реалізованою у багатьох сферах, у його серці завжди була тривога пошуків істинного сенсу життя. «Його серце не приспане, не знечулене успіхом, посіданням речей, владою. Воно не замикається у собі, не здається. Шукає істину, сенсу життя, обличчя Бога. Звичайно, робить помилки, йде не тими дорогами, грішить. І навіть грішником не припиняє духовних пошуків. У результаті відкриває, що Бог чекає його», – сказав Франциск.

Папа звернувся до людей, які байдужі до Бога і до віри: «Подивіться глибоко у ваше серце і запитайте, чи ваше серце бажає чогось великого чи спить? Чи є ваше серце сповнене неспокоєм пошуків» «Чи віримо, що Бог чекає нас, чи це для нас тільки порожні слова»,–продовжив Франциск.

Святіший Отець зі смутком визнав, що для багатьох богопосвячених осіб «спільнота» є синонімом «зручності», і багато живуть разом під одним дахом, не знаючи своїх товаришів. Папа закликав відкрити серця на проблеми душпастирської роботи.

За словами генерального настоятеля чину, зустріч з Франциском може мати великий вплив на життя згромадження. Своїм стилем життя та наукою Папа нагадує, що кожна людина, особливо богопосвячені особи, мають жити згідно зі своїм покликанням, – каже о. Роберт Превост.

«Все, що робить Папа, є великим викликом для нас, особливо для наших священиків і монахів. Він пригадує нам про потребу більшої простоти, більшої близькості з людьми, особливо бідними, пошуку відкинених і тих, що терплять. Ми повинні бути милосердними, повними любові та співчуття, щоб уприсутнювати Бога для людей, які так прагнуть сьогодні розради, прощення, милосердя. Думаю, що напімнення Папи спрямоване в першу чергу до нас. І августинці, звичайно, повинні слухати його вчення. Ми повинні бути автентичнішими, вірнішими, щедрішими, просто жити у відповідності до того, що ми обіцяли», – сказав о. Прево.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va